Te rośliny to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak zrobić w domu syrop lepszy niż z apteki
Te rośliny to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak zrobić w domu syrop lepszy niż z apteki
Krzewy czarnego bzu rosną w całym kraju na łąkach i miedzach oraz na skrajach lasów. Owoce czarnego bzu zbiera się wczesną jesienią, kiedy są jędrne, intensywnie fioletowe.
Syrop z owoców czarnego bzu. O czym trzeba pamiętać?
Jakie właściwości mają owoce czarnego bzu? To naturalne antybiotyki
To naturalny antybiotyk, choć pomoże zwalczyć nie tylko infekcje bakteryjne, ale i wirusowe. Syrop z czarnego bzu można stosować profilaktycznie (także u dzieci), ale zadziała też wtedy, gdy choroba już nas zaatakuje- pomoże w zbiciu gorączki i wpłynie na pozbycie się kataru oraz kaszlu. Czarny bez wspiera układ odpornościowy, ma działanie napotne i przeciwwirusowe. Dobrze wpływa na naczynia krwionośne. Uwaga, ma też właściwości przeczyszczające, więc nie należy przesadzić z ilością (syrop może być pyszny!)
Owoce czarnego bzu są bogate w kwasy, m.in. chinowy, octowy, jabłkowy, garbniki, antocyjany, pektyny, węglowodany. Zawierają witaminy C, H, z grupy B, karoten i sole mineralne, m.in. wapń, potas, glin, żelazo, sód.
Czarny bez sprawdzi się u osób, które mają problemy z nerkami, bo pomaga oczyścić organizm z toksyn. Bywa zalecany jako uzupełnienie terapii reumatyzmu.
Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu? Prosty przepis
- Zebrane owoce trzeba umyć i oddzielić od łodyżek. 1 kg owoców zasypuje się ok. 1 kg cukru (można wziąć mniej!) i odstawia, żeby owoce puściły sok.
- Potem całość gotuje się, aż syrop się zagęści. Gotowy można przecedzić, ale można też przelać do słoików z owocami (nadają się do jedzenia).
- Słoiki z syropem można pasteryzować, ale można też od razu odwrócić je do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
- Syrop można stosować profilaktycznie jesienią, sprawdzi się w przypadku przeziębienia, osłabienia organizmu czy stanu podgorączkowego.
Te rośliny to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak zrobić w domu syrop lepszy niż z apteki
Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży? Gdzie je zbierać i kiedy?
Owoce dzikiej róży to bogactwo witaminy C, zawierają też witaminy: A, B1, B2, K, E oraz kwas foliowy, flawonoidy i garbniki.
Dzika róża ma przede wszystkim działanie wzmacniające, dlatego poleca się ją przy przeziębieniach, stanach grypopodobnych czy w nieżytach przewodu pokarmowego. Preparaty z wyciągiem z owoców dzikiej róży wspomagają odporność, dlatego podaje się je przy przeziębieniach i grypie oraz osłabieniu, ale też profilaktycznie. Wzmacniają organizm, regulują układ pokarmowy (polecane są osobom z wrzodami czy nawracającymi biegunkami), kojąco działa w razie schorzeń nerek i wątroby. Dzika róża to świetne uzupełnienie diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Pomaga też w leczeniu oparzeń i stanów zapalnych skóry.
Dzika róża rośnie m.in. na słonecznych łąkach, przy polnych drogach, w pobliżu lasów. Owoce zbiera się wczesną jesienią (kiedy są jeszcze jędrne, wręcz twarde).
Jak zrobić konfiturę z dzikiej róży? Prosty przepis
Z owoców dzikiej róży można robić nalewki i syropy. Łatwo też przygotować pyszną i zdrową konfiturę. Mamy sprawdzony przepis.
Składniki:
2 kg świeżych owoców róży 2 pomarańcze 1 cytryna 1 szklanka cukru 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Owoce umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki.
- Tak przygotowane przesyp garnka, zalej wodą, dodaj cukier, skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny.
- Całość gotuj wolno przez 20-25 minut. Owoce powinny zmięknąć.
- Konfiturę przełóż do słoików i zamknij. Pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
- Jedz po 1,5-2 łyżki konfitury 2 razy dziennie przez kilka tygodni - dla odporności.
Te rośliny to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak zrobić w domu syrop lepszy niż z apteki
Głóg wspiera pracę serca. Jakie jeszcze właściwości lecznicze mają owoce głogu?
Głóg szkarłatny rośnie właściwie na każdej glebie. Znajdziemy go w lasach, przy drogach czy w =ogrodach i parkach (sadzi się go jako roślinę ozdobną).
Owoce głogu zbiera się nieco później niż róży i bzu, bo we wrześniu i październiku. Można je od razu wysuszyć w piekarniku (w temperaturze 30 st. C), by zimą robić napary i herbaty.
Głóg to źródło mikroelementów: potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Zawiera witaminę C, flawonoidy oraz procyjanidyny. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. Obniża cholesterol LDL, całkowity i trójglicerydy, reguluje wzrost poziomu cholesterolu HDL. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Owoce zawierają antyoksydanty. Pobudzają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, zapobiegają uwalnianiu histaminy czy prostaglandyn. To także naturalny antybiotyk - zwalcza m.in. gronkowce i paciorkowce, ale pomoże też pozbyć się grzybicy.
Co zrobić z głogu? Proste przepisy na dżem i napar z owoców głogu
- Wystarczy 1 kg owoców głogu i szklanka cukru, by zrobić smaczny i zdrowy dżem.
- Owoce trzeba wydrylować i odstawić na noc, najlepiej w kamiennym, ewentualnie szklanym naczyniu, w ciemnym, chłodnym miejscu. Chodzi o to, by zmiękły.
- Potem trzeba je rozbić tłuczkiem i przepuścić przez sokowirówkę. Tak rozdrobnione gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając.
Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, dodajemy szklankę cukru i dokładnie mieszamy. - Gorący dżem wkładamy do słoików i od razu zakręcamy.
Przepis na napar z głogu dla chorych na serce
Napar z głogu jest polecany sercowcom. Sprawdzi się też u chorych na reumatyzm. Kilka łyżek suszonych owoców trzeba rozdrobnić tłuczkiem i zalać wrzątkiem. Można pić 2 razy dziennie.
Te rośliny to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak zrobić w domu syrop lepszy niż z apteki
Co zrobić z owoców jałowca? Jak wpływają na zdrowie i jakie mają właściwości?
Krzewy jałowca można znaleźć w lasach iglastych, ale i mieszanych. Ta roślina lubi słabo nasłonecznione i zacienione miejsca. Owoce zbiera się późną jesienią, najlepiej już po pierwszych przymrozkach. Najlepiej zbierać ciemne, intensywnie niebieskie owoce. Mają działania antyseptyczne, bakteriobójcze, moczopędne. Poprawiają ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, zapobiegają wzdęciom, a także pozwalają zwalczyć problemy z krążeniem krwi. Napar lub wyciąg z owoców jałowca stosowany jest w przypadku problemów z pęcherzem. Uwaga, jednak. Nie wolno przesadzić z ilością, bo mogą rozregulować pracę nerek.
Owoce jałowca zawierają m.in. flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, mrówkowy, octowy). Są słodkie.
Co zrobić z owoców jałowca? Prosty przepis na napar z jałowca
Odwar z jałowca pomoże tym, którzy mają kłopoty z trawieniem lub mają za mały apetyt.
- 1 łyżeczkę owoców zalać 1 szklanką wody i zagotować.
- Po 15 minutach przecedzić.
- Pić 2-3 razy dziennie 1 łyżkę po jedzeniu.
Naparem z owoców jałowca można też płukać usta, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Okłady z naparu jałowca pomogą przy bólach gośćcowych i nerwobólach oraz przy zapaleniu korzonków nerwowych.