Czekolada + cebula

Czekolada + cebula

To pierwsze z zaskakujących połączeń, które dla was przygotowaliśmy. Specjaliści od foodpairingu zauważyli, że wiele produktów w połączeniu z czekoladą zyskuje nowego, ciekawego smaku. Wystarczy np. wyłożyć na talerz czekoladowy mus, a następnie posypać go smażoną cebulką.

Źródło: zdjęcie ilustracyjne
Rozwiń
Ser + truskawki

Ser + truskawki

Smaki idealnie się uzupełniają

Źródło: pexels
Rozwiń
Lody + ogórek = sorbet ogórkowy

Lody + ogórek = sorbet ogórkowy

Szczególnie na soku z cytryny z dodatkiem mięty to jedne z najbardziej orzeźwiających lodów. Warto spróbować

Źródło: pexels
Rozwiń
Truskawki + pomidory

Truskawki + pomidory

Mają wspólną bazę smakową, dlatego w połączeniu będą smakować idealnie! Warto przyrządzić z takiej bazy sałatkę, dodając do tego rukolę, mozzarellę i grzanki.

Źródło: pexels
Rozwiń
Banan + pietruszka

Banan + pietruszka

One również zdaniem specjalistów mają wspólną bazę smakową. Baza ta sprawia, że oba składniki się dopełniają i uwalniają niesamowity aromat. Spróbujcie sami!

Źródło: pexels
Rozwiń
Bekon + masło orzechowe

Bekon + masło orzechowe

Te składniki pasują do siebie idealnie! Smak umami wbrew pozorom lubi się ze smakiem słodkim. O tym połączeniu pamiętajmy robiąc np. burgery, a nasi goście będą zaskoczeni. Zwróćmy uwagę na to, by nie zdradzić im magicznego składnika – masła orzechowego.

Źródło: pexels
Rozwiń
Ser + grzanka + czekolada

Ser + grzanka + czekolada

Zarówno parmezan, jak i gorzka czekolada mają wspólny punkt – specjaliści nazwali go orzechowym posmakiem. Składniki w połączeniu stworzą nowy, niepowtarzalny smak.

Źródło: pexels
Rozwiń
Powrót
Czekolada + cebula
Ser + truskawki
Lody + ogórek = sorbet ogórkowy
Truskawki + pomidory
Banan + pietruszka
Bekon + masło orzechowe
Ser + grzanka + czekolada
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email