Spis treści
- Owoce i warzywa, których nie należy mrozić
- Owoce idealne do mrożenia. Wykorzystasz je jesienią do zrobienia dżemu!
- Dżem z mrożonych truskawek. Gospodyni z Kujaw i Pomorza dodaje syropu z czarnego bzu
- Przepis na dżem z truskawek i czarnego bzu od gospodyni z Kujawsko-Pomorskiego
Owoce i warzywa, których nie należy mrozić
Nie wszystkie produkty dobrze znoszą niską temperaturę i niektórych zwyczajnie mrozić nie powinniśmy. Wiele warzyw i owoców zmienia wówczas swoją konsystencję i smak, co po rozmrożeniu sprawia, że stają się one niejadalne.
Polecany artykuł:
Dla przykładu, ogórek po rozmrożeniu traci chrupkość i staje się wodnisty, z kolei ziemniaki po rozmrożeniu zmieniają konsystencję i mogą stać się papkowate. Rzodkiewka traci świeżość i chrupkość, a grejpfrut nie tylko straci sok, ale zyska dodatkowo nieprzyjemny smak.
Owoce idealne do mrożenia. Wykorzystasz je jesienią do zrobienia dżemu!
Istnieją jednak owoce, które wręcz wypada zamrozić, jeśli latem mamy ich pod dostatkiem. To przede wszystkim maliny i truskawki, zwłaszcza te z własnych upraw, które mogą być wykorzystywane jesienią i zimą jako zamienniki świeżych owoców.
Mrożone truskawki możemy wykorzystać do stworzenia własnego dżemu, który ma kolor bardziej intensywny niż przetwory w sklepach, a także niepowtarzalny smak. Jak podaje pani Agnieszka, gospodyni z województwa kujawsko-pomorskiego, nie ma lepszego dżemu z truskawek niż ten z dodatkiem syropu z czarnego bzu.
Dżem z mrożonych truskawek. Gospodyni z Kujaw i Pomorza dodaje syropu z czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu wykazują silne działanie przeciwzapalne, które może wspierać redukcję stanów zapalnych w organizmie, takich jak zapalenie gardła czy inne infekcje dróg oddechowych. Szczególnie jesienią ten „magiczny składnik” dostarczy naszemu organizmowi wiele dobrego.
- Moja babcia zawsze dawała dużo syropu z czarnego bzu przyrządzając dżem truskawkowy. Zajadaliśmy się babcinym dżemem prawie w każdy piątek, gdy na obiad były naleśniki. Nie miałyśmy pojęcia, że w składzie jest czarny bez. Dopiero w dorosłym życiu zapytałam babci, jak przyrządzała swój dżem, bo mi nigdy taki nie wyszedł. Dżemy ze sklepu również smakowały zupełnie inaczej. Dopiero wtedy poznałam tę tajemnicę – mówi pani Agnieszka.
Przepis na dżem z truskawek i czarnego bzu od gospodyni z Kujawsko-Pomorskiego
Instrukcję – jak krok po kroku wykonać dżem z truskawek i czarnego bzu z przepisu pani Agnieszki znajdziesz w naszej galerii.