Groch z kapustą to potrawa wpisana w kulturę Kujaw. Od 2012 roku danie to znajduje się na liście potraw regionalnych kujawsko-pomorskiego. Warto jednak zaznaczyć, że cztery lata wcześniej wpisano je również na listę regionalnych potraw w Łódzkiem.
Groch z kapustą również stawiany jest na stole wigilijnym w Wielkopolsce. Tam jednak danie to nazywa się ciupką z grochem. I choć potrawa ta jest niezwykle prosta do zrobienia i nie zawiera zbyt dużo składników – podawana jest zazwyczaj tylko raz w roku. W Boże Narodzenie.
Kapusta z grochem na wigilię
Wzięło się to z tradycji sięgającej kilkuset lat. Kapusta była wówczas na tyle popularna, że uprawiano ją i spożywano praktycznie przez cały rok. W połączeniu z grochem i innymi dodatkami tworzyła danie – na tamte lata – wykwintne. Podawano je zatem wyłącznie na specjalne okazje m.in. na weselach.
W święta Bożego Narodzenia, zgodnie z katolicką tradycją serwowano kapustę z grochem w formie bezmięsnej, postnej. Ta odmiana potrawy przyjęła się bardziej, dlatego po dziś dzień, co roku znajdziemy ją na wigilijnym stole.
Kapusta z grochem - przepis
Jak w prosty sposób wykonać danie, by było smaczne i uświetniło nasze świąteczne menu? Już tłumaczymy. Oto przepis na groch z kapustą z Gminnego Koła Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre- Byczyna Kolonia, województwo kujawsko-pomorskie.
Składniki:
- groch łuskany lub niełuskany w całości
- kapusta biała, kiszona
- przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek
- cebula
- masło
- woda surowa, zimna
Groch musimy wypłukać i zalać zimną wodą. Zostawiamy go na noc, by moczył się przez kilka godzin. Następnie zimną wodą zalewamy również kiszoną kapustę. Dodajemy do niej kubabę, listek bobkowy i gotujemy.
Napęczniały od całonocnego moczenia groch wstawiamy na ogień i gotujemy w tej samej wodzie, do momentu, aż zrobi się miękki. Wszystkie składniki odcedzamy i łączymy ze sobą. Jeśli nitki kapusty są zbyt długie – możemy je wcześniej poszatkować.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i również dodajemy ją do potrawy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.
Kapusta z grochem i grzybami
To podstawowa wersja dania, którą znamy niemalże wszyscy. W niektórych domach kapusta z grochem przypomina jednak farsz do pierogów. Mianowicie – w kapuście znajdują się również grzyby.
Jeśli chcemy spróbować tego wariantu, grzyby podobnie jak groch musimy moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie, drobno pokrojone smażymy na maśle wraz z cebulą. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem.
Kapusta z grochem i ziemniakami
Jeśli nie grzyby, to ziemniaki! Również w takiej formie potrawa ląduje na wigilijnym stole w wielu domach. Przygotowując ten wariant trzeba jednak pamiętać, że ziemniaki musimy ugotować wcześniej.
Pokrojone w kostkę, posolone ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy. Dopiero wtedy dorzucamy do nich namoczony groch i dalej gotujemy do miękkości.
Kapusta z grochem i boczkiem lub kiełbasą
To oczywiście bezmięsne wersje dania. Nie wszyscy jednak przestrzegają tradycję katolicką, zgodnie z którą w wigilię obowiązuje post. Jeśli chcemy zatem dodać odrobinę smaku do naszego dania, możemy je zmodyfikować.
Gdy smażymy cebulę na maśle (ostatni etap przygotowywania dania) dodajemy do niej pokrojony boczek lub kiełbasę. Na koniec dodajemy łyżkę mąki. Całość dusimy, a na koniec dodajemy do kapusty z grochem.