Czy wiesz, których produktów nie wolno wkładać do lodówki? Stracą smak, aromat, nie będą się nadawały do jedzenia [quiz]

i

Autor: Pexels

quiz

Których produktów nie wolno wkładać do lodówki? Stracą smak, aromat, nie będą się nadawały do jedzenia [quiz]

2024-03-05 21:56

Niektóre warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ niska temperatura może przyspieszyć ich psucie się lub powodować utratę smaku i chrupkości. A jak jest z pieczywem, jogurtami? Arbuz smakuje Ci tylko mocno schłodzony? Czy na pewno powinien być w lodówce?

Mięso powinno być przechowywane w lodówce, aby zapobiec wzrostowi bakterii. Owoce morza tylko w niskiej temperaturze, aby zachować ich świeżość i uniknąć zatrucia pokarmowego. Mleko, jogurt, ser, masło i inne produkty nabiałowe w lodówce zachowają świeżość, bo bakterie nie będą się mogły rozwijać. Jajka trzymajmy w chłodzie, by zminimalizować ryzyko zatrucia salmonellą. Niektóre warzywa, takie jak sałata, szpinak, papryka, mogą być przechowywane w lodówce, aby zachować ich chrupkość i świeżość przez dłuższy czas. Są jednak i takie produkty, które na przechowywaniu w lodówce tylko tracą. Sprawdź, czy wiesz które, rozwiązując nasz quiz.

Stracą smak, aromat, nie będą się nadawały do jedzenia. Których produktów nie wolno wkładać do lodówki? [QUIZ]

Pytanie 1 z 10
Chleb będzie dłużej świeży, jeśli włożymy go do lodówki.