Jedzenie ma wpływ na pracę mózgu, dlatego zwłaszcza przed ważnymi i stresującymi egzaminami, warto jeść to, co lubi mózg.
Co jeść, by zdrowo nakarmić mózg? Te produkty poprawiają pracę mózgu
Oto kilka produktów, które mogą być korzystne dla funkcji poznawczych:
- Ryby bogate w kwasy omega-3. Tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki i makrela, zawierają kwasy omega-3, które są istotne dla zdrowia mózgu.
- Orzechy: włoskie, migdały, orzechy laskowe i orzechy nerkowca są bogate w witaminę E, która może pomóc w ochronie mózgu przed uszkodzeniem.
- Owoce: borówki, maliny i jagody są bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się mózgu.
- Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej funkcji mózgu.
- Jaja są bogate w cholinę, która jest składnikiem potrzebnym do produkcji neuroprzekaźnika acetylocholiny, istotnego dla pamięci i funkcji poznawczych.
- Zielone warzywa liściaste: szpinak, jarmuż i botwina są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminy i minerały, które mogą wspierać zdrowie mózgu.
- Kawa. Umiarkowane spożycie kawy może poprawić krótkoterminową pamięć, uwagę i ogólnie funkcję poznawczą mózgu, wszystko dzięki zawartości kofeiny.
Co ważne: zdrowa dieta powinna być uzupełniona regularną aktywnością fizyczną oraz wystarczającą ilością snu, ponieważ te czynniki również mają istotny wpływ na pracę mózgu.
Co jeść w dniu matury, by zdać jak najlepiej? Przepisy na śniadanie przed egzaminem
Dietetycy radzą, by przed ważnym egzaminem jeść lekkie posiłki, które zapewnią energię, ale nie spowodują uczucia ciężkości. Sprawdzą się świeże owoce, takie jak jabłka, banany, grejpfruty lub jagody, są dobrym źródłem naturalnego cukru i dostarczają szybkiej energii. Dobrym pomysłem są orzechy, bo zawierają zdrowe tłuszcze i białko, które mogą dostarczyć długotrwałej energii bez nagłych spadków poziomu cukru we krwi. Idealnym śniadaniem przed maturą będzie jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców lub musu z owoców, bo zawiera białko i węglowodany, które mogą zapewnić stabilną energię. Świetnie, jeśli w dniu egzaminu zjemy kaszę jaglaną lub owsianą. Obie są bogate w węglowodany złożone, które uwalniają energię stopniowo, co może pomóc w utrzymaniu skupienia przez dłuższy czas. A jeśli przed nami kilka godzin stresu, dobrze jest zjeść coś konkretnego. Jajka gotowane na twardo, chude mięso drobiowe lub ryby są bogate w białko, które jest ważne dla funkcji mózgu i może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. Sprawdzą się też płatki owsiane, bogate w błonnik i węglowodany złożone (zapewnimy sobie tym sposobem energię na bardzo długo). Jeśli wybieramy sałatkę, dodajmy do niej oleju roślinnego. Oliwa z oliwek czy olej lniany dostarczy zdrowego tłuszczu, koniecznego dla prawidłowej pracy mózgu. Ciężkostrawne lub tłuste posiłki mogą spowodować uczucie senności.
Te napoje dobrze wpływają na pracę mózgu
Ważne jest również picie odpowiedniej ilości wody, aby zapobiec odwodnieniu, co może negatywnie wpłynąć na koncentrację i zdolność do myślenia.
Oto kilka napojów, które mogą być korzystne przed egzaminem:
- Woda. Picie wystarczającej ilości wody przed egzaminem jest kluczowe dla utrzymania prawidłowego nawodnienia mózgu i organizmu. Odpowiednie nawodnienie może pomóc w utrzymaniu koncentracji i wydajności umysłowej.
- Herbata zielona. Zawiera kofeinę i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w poprawie koncentracji i funkcji poznawczych. Nie ma co przesadzać, by nie być nadmiernie pobudzonym, jedna filiżanka wystarczy.
- Sok pomarańczowy lub inne soki owocowe są źródłem naturalnych cukrów i witamin, które mogą dostarczyć energii i wspomóc funkcje poznawcze. Tak samo zadziała smoothie z dodatkiem świeżych owoców, warzyw, jogurtu naturalnego i ziaren.
- Umiejętne spożycie kawy może pomóc w poprawie krótkotrwałej pamięci, uwagi i ogólnej funkcji poznawczej dzięki zawartości kofeiny. Jeśli wypijemy jej za dużo, poczujemy nerwowość, a ręce będą nam drżały.
- Koktajle proteinowe mogą być dobrym źródłem energii i białka przed egzaminem, co może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i stabilnej energii przez dłuższy czas.
Batonik przed egzaminem? Cukier nakarmi mózg, ale trzeba uważać. Może też zaburzyć funkcje poznawcze!
Dobrze jest unikać napojów zawierających duże ilości cukru lub sztucznych dodatków, które mogą prowadzić do nagłych spadków energii lub uczucia senności. Cukier może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na mózg, w zależności od tego, ile dostarczymy go do organizmu. Dostarczy nam szybko energii, ale na krótko. Po spożyciu dużej ilości cukru może nastąpić szybkie wzrost poziomu glukozy we krwi, co skutkuje wydzielaniem insuliny, aby obniżyć poziom cukru. To może prowadzić do nagłego spadku poziomu cukru we krwi, co spowoduje zmęczenie i spadek koncentracji. Co więcej: badania sugerują, że dieta bogata w cukier może być powiązana z większym ryzykiem wystąpienia zaburzeń nastroju, takich jak depresja i lęki. Na dłuższą metę nadmierne spożycie cukru może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera.