Zwykle przygotowywany z warzyw i jogurtu naturalnego chłodnik, ma niską zawartość kalorii. Ta popularna szczególnie w polskiej i litewskiej kuchni zupa na zimno to doskonałe orzeźwienie na słoneczne dni.
Nie tylko da nam chwilową ulgę podczas upału. Chłodnik ma właściwości hydratacyjne i jak zwracają uwagę dietetycy, pomaga on w odpowiednim nawodnieniu organizmu bardziej niż chłodne napoje, w tym sama woda.
Teraz najważniejsze pytanie! Jak zrobić pyszny chłodnik w mniej niż 10 minut? Podpowiadamy! Przygotowaliśmy przepis w dwóch wariantach – chłodnik w 3 minuty oraz chłodnik w 8 minut. Wszystko zależy od tego, czy będziemy ścierać warzywa na tarce, a koperek i szczypiorek siekać czy wymieszamy składniki w blenderze np. kielichowym.
Do przygotowania chłodnika użyjemy:
- sałatki z buraczków w plastikowym pudełku lub buraczków ze słoika
- dwóch świeżych ogórków lub jednego większego
- pęczka rzodkiewki
- śmietany 18%
- kefiru bądź jogurtu naturalnego
- koperku
- szczypiorku
- soku z cytryny
- soli i pieprzu do smaku
- kilku gotowanych jajek
Dużego gruntowego ogórka lub dwa mniejsze – ze skórką (nieobrane) - ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tuż za nim ścieramy również niepozbawione skórki rzodkiewki. Następnie siekamy cały pęczek koperku i szczypior. Warzywa mieszamy.
Starte ogórki możemy już wcześniej posolić, żeby puściły wodę, ale możemy równie dobrze zostawić tę czynność na koniec. Do startych warzyw dodajemy buraczki. Całość łączymy ze śmietaną i kefirem, bądź jogurtem naturalnym. Następnie doprawiamy chłodnik solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Jeśli uznamy, że soku z cytrusów dodaliśmy jednak za dużo, możemy doprawić chłodnik odrobiną cukru (ale danie nie będzie wtedy tak niskokaloryczne). Zupę najlepiej włożyć do lodówki na dwie godziny, ponieważ wtedy będzie najsmaczniejsza – składniki zdążą się przegryźć.
Chłodnik podajemy z ugotowanym i przeciętym na pół jajkiem – zupełnie jak żurek. Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę i mamy w domu blender, nasza zupa będzie jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu! Wystarczy, że włożymy do naszego urządzenia ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek, a następnie je zmiksujemy. Wtedy pozostaje już tylko dołożyć do siekanki buraczki, śmietanę, jogurt lub kefir i przyprawy, a danie przyrządzi się niemalże samo.