Historia kebaba. Skąd naprawdę pochodzi jeden z najpopularniejszych fast foodów Europy?
Choć kebab większości z nas kojarzy się z Turcją, jego historia w europejskiej wersji zaczyna się zupełnie gdzie indziej. Döner kebab, czyli opiekane na pionowym rożnie mięso podawane z warzywami i sosem, narodził się nie w Stambule, a w Berlinie. To właśnie w niemieckiej stolicy danie to po raz pierwszy przybrało formę, jaką znamy i kochamy dziś.
Berlin, 1972. Początek kulinarnej legendy
Autorem tej rewolucji był Kadir Nurman – turecki imigrant, który w 1972 roku, przy berlińskim Dworcu Zoo, otworzył skromny punkt z jedzeniem. Wprowadził tam innowacyjny jak na owe czasy sposób serwowania mięsa: baraninę pieczoną na pionowym ruszcie, krojoną na cienkie plasterki i podawaną w bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Ten prosty pomysł szybko podbił serca (i żołądki) mieszkańców Berlina i turystów, a wkrótce – całej Europy.
Choć kebab ma swoje źródła w kuchni Bliskiego Wschodu – już w średniowiecznym Bagdadzie znano potrawy z pieczonego mięsa – to dopiero wersja zaprezentowana przez Nurmana zdobyła światową sławę. Właśnie dlatego kebab tak mocno kojarzony jest z Turcją – to turecka diaspora przyczyniła się do jego rozwoju i popularyzacji w Europie Zachodniej.
W Polsce kebab pojawił się kilka dekad później, ale zyskał popularność błyskawicznie – szczególnie w dużych miastach i nadmorskich kurortach, gdzie legendarny kebab sopocki przez długi czas nie miał sobie równych.
Kebab dziś. Klasyk w wielu odsłonach
Döner kebab zdobył ogromną popularność i występuje obecnie w różnych wariantach: z mięsem drobiowym, wegetariańskim nadzieniem, w tortilli, bułce czy na talerzu. Warto jednak pamiętać, że według Kadira Nurmana, prawdziwy kebab powinien być przygotowany wyłącznie z baraniny.
Kadir Nurman zmarł w 2013 roku, ale jego wkład w europejską kuchnię uliczną pozostaje niepodważalny.
Najlepszy kebab w Bydgoszczy w 2025 roku na podstawie opinii mieszkańców
Choć tę przekąskę zakupimy niemalże na każdym rogu, wiele z tych specjałów nie będzie nawet przypominać kultowego döner kebaba. Każdy z nas niejeden raz naciął się na potrawę w bułce, która była zwyczajnie niesmaczna.
Gdzie w Bydgoszczy można zjeść sprawdzonego kebaba, który zachwyci smakiem i sprawi, że chętnie wrócimy tam przy kolejnej ochocie na to kultowe danie? Spytaliśmy naszych czytelników o ich ulubione punkty. Na podstawie ich opinii stworzyliśmy listę lokali serwujących ten przysmak, które można uznać za jedne z najlepszych w mieście. Punkty wraz z lokalizacją znajdziesz w naszej galerii.