Skąd wziął się Kebab?
Według pisemnych źródeł, pierwszy kebab pojawił się w X wieku w Bagdadzie, na terenie dzisiejszego Iraku. Tradycja tego dania, o której przeczytać możemy w „Kitab al-Tabikh”, czyli księdze kulinarnej liczącej sobie ponad tysiąc lat, rozprzestrzeniła się już na całym świecie. Europejska forma przysmaku odbiega jednak znacząco od oryginału.
Według Anglików, pierwszy kebab w Europie powstał w samej stolicy Wielkiej Brytanii w 1966 roku. Jednak siedem lat później w Berlinie Zachodnim powstał pierwszy „döner kebab”, który masowo rozprzestrzenił się po całej Europie. To właśnie przysmak wymyślony przez Kadira Nurmana, czyli Turka mieszkającego w Niemczech, jest tym tradycyjnym kebabem, którego wszyscy znamy i kochamy.
Pierwszy kebab w Polsce
Pieczona bułka, mięso, surówki i sos – ten specjał zna chyba każdy miłośnik jedzenia na wynos. To właśnie typowy döner Kebab, czyli danie - nie jak wszyscy myślą – tureckie, tylko niemieckie. Zanim jednak forma ta rozprzestrzeniła się po Europie, w Polsce już otwarto pierwszą restaurację serwującą prawdziwe, bagdadzkie kebaby.
W 1973 roku w Sopocie otwarty został Kebab Sopocki 1970. Skąd ta data w nazwie? Ponieważ w 1970 roku wujek założyciela polskiego kebaba otworzył w Bagdadzie swoją pierwszą restaurację serwującą ten specjał. Trzy lata później jego krewny przeniósł szyld do Polski i zaczął kontynuować rodzinną tradycję.
To jeden z najstarszych kebabów w całej Europie. Nie był to jednak słynny döner (gdyż w 1970 roku, gdy powstała firma, ten jeszcze nie istniał), tylko szysz. Nie jest to opiekany na obrotowym rożnie duży kawał mięsa, tylko opiekany na bagnecie szaszłyk. W Polskich warunkach założyciel lokalu mógł pozwolić sobie na różne modyfikacje dania. Dodał do niego między innymi ostry sos, cebulę i ogórki kiszone.
Dlaczego myślimy, że Kebab jest z Turcji?
Choć tradycyjny, wszystkim dobrze znany kebab kojarzony jest z Turcją – to nie do końca prawda. Skąd wzięło się jednak takie założenie? Mimo, że oryginalny kebab pochodzi z Bagdadu, w Europie nie stał się on popularny.
Danie stało się kultowe dopiero w latach 70-tych XX wieku, kiedy w Niemczech Zachodnich na rynek wszedł döner Kebab. I tu pojawia się charakterystyczny punkt – mianowicie skojarzenie z Turcją.
W 1972 r przy berlińskim Dworcu Zoo, wśród wielu budek z jedzeniem pojawiła się nowa. Jej właścicielem był niemiecki kucharz tureckiego pochodzenia - Kadir Nurman. Mężczyzna zmarł w 2013 roku, jednak na kartach historii na zawsze pozostanie zapisany jako osoba, która zostawiła po sobie ślad w europejskiej kuchni.
Nurman zbudował pierwszy pionowy ruszt do opiekania mięsa – baraniny. Do mięsa dodał również sałatkę, a wszystko opakowane zostało w bułkę. Tak powstał charakterystyczny, wszystkim dobrze znany - döner kebab – potocznie nazywany zwyczajnie kebabem.
Potrawa natychmiast zyskała ogromną popularność i przeniosła się do wielu innych krajów w Europie, również do Polski, gdzie znajdował się już wcześniej bezkonkurencyjny kebab Sopocki.
Obecnie döner kebaba zjemy niemal wszędzie. Potrawa podawana jest również w wielu różnych wersjach, m.in. w naleśniku, wege-kebab, a także kebab drobiowy. Warto jednak zapamiętać, że twórca dania – Kadir Nurman zaznaczał, że nie powinno się robić kebaba z kurczaka, tylko z baraniny.