Wystarczy wymieszać żółtka z mlekiem, cukrem waniliowym i mąką, następnie zagotować wszystkie składniki w rondelku – krem do karpatki już prawie gotowy. Ostudzona masa zmieszana z masłem w połączeniu z cienkim ciastem parzonym na spodzie i na wierzchu to jeden z najprostszych i najbardziej lubianych polskich deserów. Jak się okazuje, chrupiący, lekki przysmak to również hit za granicą. Polska karpatka zajęła czwarte miejsce w międzynarodowej liście 50 najlepszych ciast na świecie.
Według zestawienia TasteAtlas najsmaczniejszym ciastem na świecie jest bułgarski czekoladowy przysmak – Torta Garash.
Miejsce drugie to czeski valašský frgál, czyli słodkie okrągłe ciasto z dodatkami i kruszonką na wierzchu. Rosyjski smetannik zajął miejsce trzecie. Tu dochodzimy do najważniejszego punktu, bo tuż za podium, na miejscu czwartym znalazła się polska karpatka. To nie koniec dobrych wieści. W całym zestawieniu opublikowanym przez TasteAtlas figurują jeszcze 4 inne polskie przysmaki. Jakie?
Miejsce 8 zajął sernik, 14 – sękacz, 20 – marcinek, a 28 – kremówka.
Jeśli chodzi o serniki tym razem przegraliśmy z Japonią. Tradycyjny japanese cheesecake został umieszczony dwie pozycję wyżej – na szóstym miejscu. Czym różni się on od polskiego serowego ciasta? Jest on delikatnym wypiekiem w stylu sufletu, charakteryzuje się puszystą, wręcz piankową konsystencją. Jest również mniej słodki.
Polski sernik wygrał natomiast z austriackim topfentore, czyli czekoladowym ciastem z masą serową w środku. Ten przysmak znalazł się dopiero na 27 pozycji. Z polskim sernikiem przegrał również ten hiszpański – zajął 22 miejsce.
W całym zestawieniu Polska zgarnęła aż pięć pozycji. Taka sama liczba należy do Niemców, Stanów Zjednoczonych i Francji. Cztery pozycje należą natomiast do Austrii, dwie do Japonii, Chorwacji, Rosji, Węgier, Paragwaju, Grecji i Hiszpanii. Pozostałe kraje, które znalazły się na liście, czyli: Włochy, Szwecja, Urugwaj, Monako, Rumunia, Słowenia, Filipiny, Brazylia, Portugalia, Bułgaria, Argentyna i Ukraina zdobyły tylko jedną pozycję.