Smaczne zapachy będą unosiły się w poniedziałek (27.09) nad bydgoskim gastronomikiem.
Mieszkańcy będą mieli okazję zobaczyć, jak powstają różne potrawy. Będą to zupy przygotowywane w żeliwnych kociołkach pod okiem szefów kuchni bydgoskich restauracji i hoteli.
Uczniowie znów pokażą, na co ich stać. To już II wojewódzki konkurs Smaki Zup i Kuchni Różnych Narodów- Kociołkowanie 2021.
W szranki staną przyszli kucharze z kilku szkół naszego regionu. To uczniowie m.in. z Bydgoszczy, Grudziądza, Świecia i Żnina. Będzie sześć zespołów, które ugotują konkursową zupę – niespodziankę. Dania wymyślają szefowie kuchni.
- Będzie sześć kociołków. Każdy ma 20 litrów. Myślę, że wydamy około 120 litrów zupy, więc będzie na pewno czym częstować- mówi Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel i organizator imprezy.
Piknik jest otwarty dla wszystkich, oczywiście w reżimie sanitarnym. Szkoła przygotowała także dodatkowe atrakcje dla mieszkańców. Zagrają Pilersi.
- Pojawi się także zespół Przetworów Polskich Basket 25 Bydgoszcz, drużyna koszykarek z trenerami i absolwentami naszej szkoły. Będzie też niespodzianka dla fanów speedwaya. Zapraszamy serdecznie wszystkie osoby chętne, które chcą spróbować zup konkursowych- dodaje Krzysztof Szczepaniak.
Piknik połączony z konkursem odbędzie się w poniedziałek (27.09) na dziedzińcu szkoły przy ulicy Konarskiego 5, w godzinach od 11.00 do 15.00.