Sejdeme se na pivo, czyli spotkajmy się na piwo. Tak o nowym punkcie na kulinarnej mapie miasta można powiedzieć w dużym skrócie.
Adres został ten sam: szachulcowy spichlerz przy ul. Stary Port 13, czyli jedna z wizytówek miasta, ale restauracja w zabytkowym wnętrzu jest zupełnie nowa. A i wystrój całkiem inny.
Kiedyś był tam Stary Port, potem Port 13. Od początku czerwca można przyjść na obiad albo na jeden z tradycyjnych trunków do lokalu Cesky Port. Przyjść i mocno się zdziwić, bo już po kilku kęsach staje się jasne, że czeska kuchnia to nie tylko knedliczki.
- Dlaczego czeska? Po pierwsze: takiego konceptu w Bydgoszczy nie ma - mówi Marek Szofer, odpowiadający za projekt gastronomiczny Cesky Port w Bydgoszczy, dyrektor grupy hoteli Focus. - Po drugie, może ważniejsze: chcieliśmy, żeby rodzaj kuchni, to co i jak chcemy serwować gościom, jaką atmosferę stworzyć współgrało z wyjątkowymi wnętrzami spichlerza. Jeśli chcemy, być bardziej czescy niż Czesi (a chcemy!), nasze potrawy muszą być prawdziwe, a czeskie dania nie są dietetyczne. Warto przyjść i zgrzeszyć - dodaje.
Co serwuje nowa restauracja w Bydgoszczy?
Restauratorzy zabierają bydgoszczan i gości w podróż po Czechach, także - co tym bardziej ekscytujące - po czeskiej prowincji.
- W menu jest np. česneka, czyli tradycyjna czeska zupa czosnkowa z serem, a do tego grzanki z chleba na zakwasie gryczanym i smażony boczek albo gulaszova polevka, czyli potrawa z duszonej wołowiny, pikantnej kiełbasy, papryki, marchwi z dodatkiem śmietany.
- Na danie główne np. zapečené fleky s houbami v sýrové omá, czyli zapiekany makaron fleky, pieczarki, sos serowy, tymianek albo knedlíky se sýrem a brambory, czyli pierogi z ziemniakami i wędzonym twarogiem, skwarkami i karmelizowaną cebulą.
- Znajdzie się także coś dla tych, którzy wolą warzywa. Choćby zapečený zeleninový salat, czyli sałatka na ciepło z grillowanych warzyw korzeniowych, pieczoną dynią, burakami, smażonym serem, prażonymi pestkami dyni, podana z sosem musztardowo-miodowym i ziołami.
- Tutejsi kucharze podają ziemniaki na trzy sposoby z ciekawymi dodatkami, a nawet nadzieniami. Chwalą się potrawą vepřová žebra, czyli płonącymi żeberkami wieprzowymi marynowanymi w miodzie, podawanymi z ziemniakiem pieczonymze śmietaną i szczypiorkiem i ogórkami małosolnymi.
Chodziło o to, by podawać tradycyjne dania kuchni czeskiej przygotowane z naturalnych składników, ale z fantazją, stąd w niektórych potrawach zaskakujące połączenia smaków.
Czeskie trunki można wypić w nowym lokalu w centrum Bydgoszczy
Można też spróbować tu trunków, jakie kojarzą się z Czechami. Jest duży wybór piw, ale i nalewek, jak np. Becherovka, Absynth, Jelinek, a także win z rejonu Moraw rozciągającego się na południe od Brna. Wyremontowane wnętrze ma przywoływać na myśl czeską gospodę, wprowadzać klimat, ale i budować rodzinną, swobodną atmosferę.
- To już się dzieje i na tym nam zależy: goście po spróbowaniu naszych dań nie tylko, mówią, jak smakowało, ale i sugerują, co jeszcze przydałoby się wprowadzić do karty. Opowiadają: kiedy byłem w Czechach, piłem takie piwo, wypiłbym i tu. I działamy. Razem możemy stworzyć ciekawe miejsce, w którym wszyscy poczują się jak u siebie - mówi Marek Szofer.