Bydgoszczanki nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez tych potraw!
Dla nas nie ma świąt bez jajek. I to na wiele sposobów! Bez czego bydgoszczanie nie wyobrażają sobie Wielkanocy? Zapytaliśmy!
- Nie może zabraknąć białej kiełbasy, szyneczki, żurku - wymienia jednym tchem jedna z mieszkanek Bydgoszczy.
- Żurku na pewno! U nas w rodzinie biała serwowana jest w kapuście. Co tam jeszcze? Jajka, ponieważ my z rodzicami zawsze się stukamy jajkami. Kto wygra, ten wygra - wyrokuje inna bydgoszczanka.
- U mnie to tradycyjne babka, biała kiełbasa i sałatka - dodaje kolejna.
Jak unowocześnić tradycyjną kuchnię i wprowadzić nowe, śródziemnomorskie akcenty na wielkanocnym stole?
Znana blogerka kulinarna proponuje jeszcze coś innego i oryginalnego na wielkanocny stół. Bydgoszczanka, Agata Jędraszczak zachęca do łączenia tradycji z nowoczesnością. Od lutego 2009 roku prowadzi blog kulinarny „Kuchnia Agaty”.
Przepisy na nowoczesne wielkanocne dania od znanej blogerki kulinarnej, Agaty Jędraszczak
- Zamiast żurku, zupa chrzanowa, czyli krem na bazie porów, ziemniaków z dodatkiem chrzanu i śmietanki. Ją można podać z kiełbasą, właściwie dowolną albo w wersji wegetariańskiej, na przykład z wędzonym twarogiem, to się świetnie sprawdzi. Grzanki z kremem z groszku, czyli taki wiosenny akcent, faszerowane jajka, ale we włoskich klimatach - z suszonymi pomidorami, kaparami i czosnkową kruszonką - radzi Agata Jędraszczak.
Jeśli mazurek, to dubajski. Oto nowe przepisy na tradycyjne wielkanocne dania
A na deser blogerka proponuje tradycyjnego mazurka, ale w dubajskim wydaniu, czyli z pistacjami. Jej przepisy można znaleźć na blogu. My proponujemy pistacjowego mazurka w takim wydaniu:
Wielkanoc 2025. Oryginalny przepis na mazurka. Przepis na mazurka z kremem pistacjowym
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na krem pistacjowy:
- 200 g pistacji (łuskanych)
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka pasty z pistacji (opcjonalnie)
Dodatkowo: dżem wiśniowy lub malinowy do smarowania
Przygotowanie ciasta
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól, startą skórkę cytrynową, masło i żółtko.
- Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Rozwałkować ciasto na prostokątną formę (ok. 30x20 cm) i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić.
Przygotowanie kremu pistacjowego
- Pistacje uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć i delikatnie się zarumienią. Ostudzić.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać miód i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Pistacje zmielić blenderem na drobny proszek i dodać do masy czekoladowej. Opcjonalnie dodać pastę z pistacji dla wzmocnienia smaku.
Składanie mazurka
- Ostudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego lub malinowego.
- Na wierzch rozsmarować równomiernie krem pistacjowy.
Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch posiekanymi pistacjami lub białą czekoladą. Mazurek schłodzić w lodówce przez około godzinę przed podaniem, aby krem się ściągnął.
Tradycyjnie jednak gospodynie na Wielkanocny stół w Kujawsko-Pomorskiem kładły jednak nie pistacjowe specjały, a np. kujawioka. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Stoły wielkanocne z dawnych lat. Wyjątkowe, archiwalne zdjęcia!
