Wielkanocna kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Blogerka kulinarna z Bydgoszczy zdradza niebanalne przepisy!

i

Autor: Dawid Olszewski

Wielkanoc 2025

Wielkanocna kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Blogerka kulinarna z Bydgoszczy zdradza niebanalne przepisy!

2025-04-15 21:32

Stoły w wielu domach zapewne ugną się pod naporem wielkanocnych przysmaków. Powoli zaczynają się przygotowania. Czego na świątecznym stole nie może zabraknąć – mieszkańcy Bydgoszczy mają swoją wielkanocną listę obowiązkową. Tradycyjne receptury dobrze jest jednak złamać szczyptą nowoczesności. Do tego zachęca bydgoska blogerka kulinarna.

Bydgoszczanki nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez tych potraw!

Dla nas nie ma świąt bez jajek. I to na wiele sposobów! Bez czego bydgoszczanie nie wyobrażają sobie Wielkanocy? Zapytaliśmy!

- Nie może zabraknąć białej kiełbasy, szyneczki, żurku - wymienia jednym tchem jedna z mieszkanek Bydgoszczy.

- Żurku na pewno! U nas w rodzinie biała serwowana jest w kapuście. Co tam jeszcze? Jajka, ponieważ my z rodzicami zawsze się stukamy jajkami. Kto wygra, ten wygra - wyrokuje inna bydgoszczanka.

- U mnie to tradycyjne babka, biała kiełbasa i sałatka - dodaje kolejna.

Jak unowocześnić tradycyjną kuchnię i wprowadzić nowe, śródziemnomorskie akcenty na wielkanocnym stole?

Znana blogerka kulinarna proponuje jeszcze coś innego i oryginalnego na wielkanocny stół. Bydgoszczanka, Agata Jędraszczak zachęca do łączenia tradycji z nowoczesnością. Od lutego 2009 roku prowadzi blog kulinarny „Kuchnia Agaty”.

Przepisy na nowoczesne wielkanocne dania od znanej blogerki kulinarnej, Agaty Jędraszczak

- Zamiast żurku, zupa chrzanowa, czyli krem na bazie porów, ziemniaków z dodatkiem chrzanu i śmietanki. Ją można podać z kiełbasą, właściwie dowolną albo w wersji wegetariańskiej, na przykład z wędzonym twarogiem, to się świetnie sprawdzi. Grzanki z kremem z groszku, czyli taki wiosenny akcent, faszerowane jajka, ale we włoskich klimatach - z suszonymi pomidorami, kaparami i czosnkową kruszonką - radzi Agata Jędraszczak.

Jeśli mazurek, to dubajski. Oto nowe przepisy na tradycyjne wielkanocne dania

A na deser blogerka proponuje tradycyjnego mazurka, ale w dubajskim wydaniu, czyli z pistacjami. Jej przepisy można znaleźć na blogu. My proponujemy pistacjowego mazurka w takim wydaniu:

Wielkanoc 2025. Oryginalny przepis na mazurka. Przepis na mazurka z kremem pistacjowym

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Składniki na krem pistacjowy:

  • 200 g pistacji (łuskanych)
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z pistacji (opcjonalnie)

Dodatkowo: dżem wiśniowy lub malinowy do smarowania

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól, startą skórkę cytrynową, masło i żółtko.
  2. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  3. Rozwałkować ciasto na prostokątną formę (ok. 30x20 cm) i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić.

Przygotowanie kremu pistacjowego

  1. Pistacje uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć i delikatnie się zarumienią. Ostudzić.
  2. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać miód i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Pistacje zmielić blenderem na drobny proszek i dodać do masy czekoladowej. Opcjonalnie dodać pastę z pistacji dla wzmocnienia smaku.

Składanie mazurka

  1. Ostudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego lub malinowego.
  2. Na wierzch rozsmarować równomiernie krem pistacjowy.

Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch posiekanymi pistacjami lub białą czekoladą. Mazurek schłodzić w lodówce przez około godzinę przed podaniem, aby krem się ściągnął.

Tradycyjnie jednak gospodynie na Wielkanocny stół w Kujawsko-Pomorskiem kładły jednak nie pistacjowe specjały, a np. kujawioka. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie.

Stoły wielkanocne z dawnych lat. Wyjątkowe, archiwalne zdjęcia!

Polska na ucho
Czarownice
Jarmark Wielkanocny na Politechnice Bydgoskiej
Bydgoszcz Radio ESKA Google News
Gwara kujawsko-pomorska. Te słowa zrozumieją tylko lokalni mieszkańcy. Znasz ich znaczenie?
Pytanie 1 z 15
Czym są "lumpy"?