Kluski z makiem

i

Autor: pexels, YouTube/screen

tradycyjne potrawy

Kluski z makiem na Wigilię. Mamy najlepszy przepis od gospodyni z Kujawsko-Pomorskiego!

2023-12-26 15:19

Gotowa masa makowa? A może lepiej stworzyć ją samemu? Kluski z makiem to jedna ze świątecznych potraw, o której uczymy się już w przedszkolu, lecz tak naprawdę mało kto miał okazję spróbować ją w Boże Narodzenie. A szkoda, bo nie dość, że jest pyszna, to w dodatku bardzo łatwa w przygotowaniu! Szczególnie, gdy ma się sprawdzony przepis. Szczegóły poniżej.

Kluski z makiem na wigilię

To w wielu regionach polski tradycyjne danie wigilijne, którego po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Najczęściej przygotowywane są z gotowej masy makowej, z miodem lub cukrem i z bakaliami.

Niektórzy podają je w formie łazanek – z gotowego makaronu. Jednak te oryginalne są zupełnie inne w smaku. Ci, którzy chcą iść na łatwiznę mogę kupić gotowe produkty. Wystarczy przecież ugotować makaron i wymieszać go z gotową masą makową z puszki.

Ale czy na pewno będą to tradycyjne kluski z makiem? Może w te święta spróbujesz zrobić je samemu? To nic trudnego. Szczególnie, gdy masz przed sobą przepis od gospodyni z koła gospodyń wiejskich.

Tradycyjne kluski z makiem na wigilię. O czym trzeba pamiętać?

Zanim zaznajomisz się z przepisem, musisz wiedzieć o kilku podstawowych rzeczach, których nie powinieneś przeoczyć przygotowując wigilijne kluski z makiem. Wielu kuchennych amatorów zapomina np. że woda, w której będziemy gotować nasze danie powinna być surowa i zagotowana od podstaw. Nie zalewamy klusek wrzątkiem z czajnika!

Pamiętajmy również, że po ugotowaniu powinniśmy koniecznie przepłukać je zimną wodą, a także, że mieszkamy je z masą makową w ilości potrzebnej. Jeśli klusek zostanie trochę więcej – trudno. Wówczas nie używamy wszystkich do sporządzenia dania. Tendencja „nic nie może się zmarnować” zakłóci tylko proporcje.

Kluski z makiem przepis

Skoro znasz już podstawy, czas byś zaznajomił się z przepisem. Pochodzi on z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, w województwie Kujawsko-Pomorskim.

Składniki:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • woda surowa, zimna
  • sól
  • mak
  • mleko
  • masło miód rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa
Widok z koła na Bydgoskim Jarmarku Świątecznym

Kilogram mąki łączymy z 2 jajkami i wodą - tak, by składniki się połączyły. Następnie zagniatamy ciasto, aby powstała elastyczna, miękka masa. Tworzymy z ciasta wałek o średnicy ok.10cm i kroimy go w szerz na kilka części, aby powstały grube krążki o walcowatym kształcie.

Każdy krążek należy rozwałkować wałkiem do ciasta na stolnicy na dosyć cienki placek, cały czas podsypując mąką. Następnie kroimy go w paski o szerokości 5-6 cm i ustawiamy w stosik. Wówczas przekrawamy go na pół w dłuż i w poprzek. Kluski powinny mieć wtedy ok 3-5 mm.

Kluski należy posypać mąką i rozłożyć, by się nie skleiły ze sobą. Następnie gotujemy surową, zimna wodę, a podczas wrzenia dodajemy sól. Do wrzątku wrzucamy kluski i gotujemy je przez 10 min. Po ugotowaniu dodać zimną wodę do gotujących klusek, a po wyciągnięciu należy je przepłukać.

Pół kilograma maku zalewamy ½ litra wrzącego mleka. Całość gotujemy przez ½ – 1h na małym ogniu. Następnie mak odsączamy i zmielić. Możemy wykorzystać blender. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy ½ szklanki miodu, garść posiekanych orzechów, garść rodzynek, pół szklanki pokrojonej drobno skórki pomarańczowej oraz zmielony mak. Wszystko smażymy przez 15 minut. Gotową masę przestudzić. Następnie mieszamy ją z kluskami. Gotowe!

Kluski z makiem z puszki

Jeśli chcemy, by danie było przyrządzone szybciej, możemy skorzystać również z gotowej masy makowej z puszki. Potrawa utraci jednak nieco na smaku.