Akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” to radosne świętowanie i kulinarne doznania. Podczas finałowego Festiwalu Gęsiny będzie można znaleźć wyjątkowe artykuły – regionalne produkty, żywność ekologiczną czy rękodzieło.
W Gęsiej Karczmie będą odbywać się degustacje, którym towarzyszyć będą muzyka na żywo i konkursy z nagrodami. Nie zabraknie pokazów prowadzonych przez znanych kucharzy: Mateusza Gesslera, Grzegorza Łapanowskiego, Cristiny Catese i Tomasza Purola.
Jak co roku marszałek Piotr Całbecki przekazuje mieszkańcom regionu gęsie tuszki na świąteczny obiad, w tym roku jest ich 2022. Można było je wygrać w konkursach przeprowadzanych przez regionalne i lokalne media. Już wkrótce ogłoszony będzie także konkurs na najlepszą relację z obiadu z gęsiną w roli głównej, konkurs skierowany do kół gospodyń wiejskich, a także konkurs plastyczny dla dzieci.
Najlepsi producenci gęsiny będą mogli zawalczyć o Złoty Półgęsek. Zapoczątkowana w 2012 roku nagroda trafi do małych przedsiębiorców, którzy będą obecni jako wystawcy podczas Festiwalu Gęsiny.
Tych, którzy będą woleli pozostać w domach, organizatorzy zaproszą na Wirtualny Ryneczek. W ofercie znajdą się produkty wystawców biorących udział w Festiwalu Gęsiny.
Gęsie tuszki mieszkańcy mogą odebrać w najbliższą sobotę (22.10) na parkingu Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy przy ulicy Jagiellońskiej 3, w godzinach od 9.30 do 12.30.
Informacja z Biura Prasowego Urzędu Marszałkowskiego