Magia Tłustego czwartku jest w stanie zaczarować nawet najbardziej odpornych na jedzeniowe pokusy. Warto jednak rozglądać się za promocjami i nie kupować więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść.
Można mieć pączki za 1/4 normalnej ceny
- Mimo naszej narodowej miłości do pączków, wiele z nich w tłusty czwartek nie znajdzie swoich nabywców i... może trafić do kosza - zastrzega Beata Pałczyńska z firmy To Good to Go, prowadzącej aplikację, dzięki której mozna taniej kupować produkty, które inaczej trafiłyby do śmieci, np. niesprzedane danego dnia pieczywo.
Jak podkreśla Beata Pałczyńska, w Tłusty czwartek można skorzystać z aplikacji, by zaoszczędzić, ale też uniknąć kolejek przed cukierniami.
Dwie cukiernię w Bydgoszczy i jedna pod Bydgoszczą umożliwiają polowanie na promocje na niesprzedane za dnia słodkie wypieki, w tym pączki, za pośrednictwem aplikacji. Przy odrobinie szczęścia, będzie szansa na kupienie słodkości nawet za 1/4 ceny wyjściowej.
- Wystarczy zajrzeć do aplikacji w środę lub w czwartek w drugiej części dnia, sprawdzić ofertę w okolicy i upolować Paczkę Niespodziankę z ulubionej piekarni czy cukierni - zachęca Beata Pałczyńska.
Te bydgoskie cukiernie sprzedają paczki w aplikacji To Good To Go. Jeśli się uda, będą sprzedawały paczki niespodzianki z pączkami
- Miód Malina Sadki
- Mocno Nadziane
- Cukiernia Katarynka
Warto w czwartkowe popołudnie lub piątkowy poranek zajrzeć do ulubionej cukierni i sprawdzić, czy nie wprowadzono promocji na pączki i faworki.
Ile żywności marnują Polacy?
Według najnowszych danych Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, w Polsce rocznie marnuje się około 4,8 miliona ton żywności, z czego 56 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Oznacza to, że każdy Polak wyrzuca średnio 123 kg jedzenia rocznie, w tym 69 kg w swoich domach. Najczęściej marnowane produkty to pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.
Polacy najczęściej marnują:
- pieczywo – około 62 proc. gospodarstw domowych wyrzuca chleb i bułki, głównie z powodu czerstwienia;
- owoce – psują się lub są wyrzucane przez nadmiar zakupów;
- warzywa – podobnie jak owoce, często ulegają zepsuciu;
- wędliny – tracą świeżość i smak, co sprawia, że są wyrzucane;
- nabiał – np. jogurty, mleko i sery, które przekraczają datę ważności.
Główne powody marnowania żywności to zbyt duże zakupy, złe przechowywanie i przekroczenie terminu przydatności do spożycia.
Pływające wyspy w Kujawsko-Pomorskiem. Jeziorka Kozie to widok, który zapiera dech w piersiach. Zobaczcie zdjęcia.
