Można mieć pączki tańsze o 75 procent. Te bydgoskie cukiernie sprzedadzą je taniej, by nie marnować

i

Autor: Pexels

Tłusty czwartek 2025

Można mieć pączki tańsze o 75 procent. Te bydgoskie cukiernie sprzedadzą je taniej, by nie marnować

2025-02-25 15:26

Tłusty czwartek zobowiązuje do zjedzenia chociaż jednego pączka. Nie tylko miłośnicy słodkich przysmaków szykują się na ten dzień. Cukiernie skupiają się w tym czasie na smażeniu wyłącznie pączków. Co, gdy nie wszystkie uda się sprzedać? Wiemy, jak załapać się na przecenę.

Magia Tłustego czwartku jest w stanie zaczarować nawet najbardziej odpornych na jedzeniowe pokusy. Warto jednak rozglądać się za promocjami i nie kupować więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść.

Można mieć pączki za 1/4 normalnej ceny

- Mimo naszej narodowej miłości do pączków, wiele z nich w tłusty czwartek nie znajdzie swoich nabywców i... może trafić do kosza - zastrzega Beata Pałczyńska z firmy To Good to Go, prowadzącej aplikację, dzięki której mozna taniej kupować produkty, które inaczej trafiłyby do śmieci, np. niesprzedane danego dnia pieczywo.

Jak podkreśla Beata Pałczyńska, w Tłusty czwartek można skorzystać z aplikacji, by zaoszczędzić, ale też uniknąć kolejek przed cukierniami.

Dwie cukiernię w Bydgoszczy i jedna pod Bydgoszczą umożliwiają polowanie na promocje na niesprzedane za dnia słodkie wypieki, w tym pączki, za pośrednictwem aplikacji. Przy odrobinie szczęścia, będzie szansa na kupienie słodkości nawet za 1/4 ceny wyjściowej.

- Wystarczy zajrzeć do aplikacji w środę lub w czwartek w drugiej części dnia, sprawdzić ofertę w okolicy i upolować Paczkę Niespodziankę z ulubionej piekarni czy cukierni - zachęca Beata Pałczyńska.

Te bydgoskie cukiernie sprzedają paczki w aplikacji To Good To Go. Jeśli się uda, będą sprzedawały paczki niespodzianki z pączkami

  • Miód Malina Sadki
  • Mocno Nadziane
  • Cukiernia Katarynka

Warto w czwartkowe popołudnie lub piątkowy poranek zajrzeć do ulubionej cukierni i sprawdzić, czy nie wprowadzono promocji na pączki i faworki.

Ile żywności marnują Polacy?

Według najnowszych danych Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, w Polsce rocznie marnuje się około 4,8 miliona ton żywności, z czego 56 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Oznacza to, że każdy Polak wyrzuca średnio 123 kg jedzenia rocznie, w tym 69 kg w swoich domach. Najczęściej marnowane produkty to pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.

Polacy najczęściej marnują:

  • pieczywo – około 62 proc. gospodarstw domowych wyrzuca chleb i bułki, głównie z powodu czerstwienia;
  • owoce – psują się lub są wyrzucane przez nadmiar zakupów;
  • warzywa – podobnie jak owoce, często ulegają zepsuciu;
  • wędliny – tracą świeżość i smak, co sprawia, że są wyrzucane;
  • nabiał – np. jogurty, mleko i sery, które przekraczają datę ważności.

Główne powody marnowania żywności to zbyt duże zakupy, złe przechowywanie i przekroczenie terminu przydatności do spożycia.

Pływające wyspy w Kujawsko-Pomorskiem. Jeziorka Kozie to widok, który zapiera dech w piersiach. Zobaczcie zdjęcia.

Bydgoszcz Radio ESKA Google News
Autor:
Ogród Botaniczny w Myślęcinku, czyli zielona perła Bydgoszczy
Test A,B,C z wiedzy o bydgoskich osiedlach. Dlaczego Szwederowo nosi taką nazwę?
Pytanie 1 z 10
Na jakim osiedlu znajduje się popularne Multikino?