Ostatnie decyzje rządu spowodowały, że branża gastronomiczna znalazła się w bardzo trudnej sytuacji. Lokale mogą sprzedawać jedzenie tylko na wynos.
W czwartek szykuje się Bydgoski Gastro Protest. Na Stary Rynek wyjdą właściciele klubów, restauracji, pracownicy kawiarni czy pizzerii, a także dostawcy.
W tym dniu musimy się zjednoczyć i pokazać czego oczekujemy od naszego rządu. Dlatego zapraszamy wszystkich na Gastro Stypę! Przez środek rynku rozstawimy ogromny stół. Symbolicznie nakryjemy go pustymi talerzami z nazwami naszych lokali. Zapraszamy przedstawicieli wszystkich branż, którzy cierpią z powodu braku konkretnych i długofalowych działań mających na celu uratowanie naszych firm przed upadkiem. Przy naszym stole znajdzie się miejsce dla wszystkich, którzy chcą zamanifestować rządowi swoje niezadowolenie
- piszą organizatorzy protestu.
I zachęcają wszystkich do udziału w proteście. Początek o godz. 17.00.
W sieci opublikowano też postulaty, których spełnienia domaga się branża gastronomiczna.
Przyłączmy się do postulatów Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej. Domagamy się m.in.:
1. Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
2. Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (w tym żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne od dnia 1 listopada 2020 r.
3. Uruchomienia programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
4. Stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości.
5. Gwarancji dla banków w celu uruchomienia nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii.
6. Gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach.
7. Umorzenia obowiązku spłat dotacji z PFR.
8. Umorzenia składek ZUS dla branży gastronomicznej od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
9. Wprowadzenia „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.