Piknik kulinarny

i

Autor: Dawid Olszewski

Wokół nas

Pyszna rywalizacja w Bydgoszczy. Uczniowie gotowali zupy w wielkich kotłach

2024-09-26 14:30

Uczniowie z całego regionu walczyli w Bydgoszczy o wielką chochlę. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano piknik kulinarny. Młodzi kucharze gotowali pyszne zupy w wielkich kotłach.

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy znów było pachnąco i smacznie. Podczas pikniku kulinarnego rywalizowali uczniowie z całego regionu. W wielkich kotłach młodzi kucharze gotowali pyszne zupy. Wszystko po to, by się sprawdzić i oczarować jury.

- Młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy przy szefach kuchni staną się może też szefami. Mają szansę rozwinąć skrzydła - mówi Krzysztof Szczepaniak, organizator pikniku. - Do przygotowania jest sześć różnych zup z kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów – dodaje.

Uczniowie gotowali pod okiem profesjonalnych szefów kuchni.

- Będziemy mieli roślinną zupę wegańską. Chodzi nam o to, żeby przede wszystkim młodzież się dobrze bawiła. To warunki inne niż w kuchni - mówi Monika Gwiazda, wieloletnia szefowa kuchni, znana z programu Top Chef.

Uczniowie przygotowywali między innymi zupę tajską, czy zupę z dziczyzny. Najlepsza okazała się jednak "jesiotranka". To była już piąta odsłona kulinarnego pikniku w Bydgoszczy.

Smaczny pojedynek w Bydgoszczy. Kucharze gotowali w wielkich kotłach