W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy znów było pachnąco i smacznie. Podczas pikniku kulinarnego rywalizowali uczniowie z całego regionu. W wielkich kotłach młodzi kucharze gotowali pyszne zupy. Wszystko po to, by się sprawdzić i oczarować jury.
- Młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy przy szefach kuchni staną się może też szefami. Mają szansę rozwinąć skrzydła - mówi Krzysztof Szczepaniak, organizator pikniku. - Do przygotowania jest sześć różnych zup z kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów – dodaje.
Uczniowie gotowali pod okiem profesjonalnych szefów kuchni.
- Będziemy mieli roślinną zupę wegańską. Chodzi nam o to, żeby przede wszystkim młodzież się dobrze bawiła. To warunki inne niż w kuchni - mówi Monika Gwiazda, wieloletnia szefowa kuchni, znana z programu Top Chef.
Uczniowie przygotowywali między innymi zupę tajską, czy zupę z dziczyzny. Najlepsza okazała się jednak "jesiotranka". To była już piąta odsłona kulinarnego pikniku w Bydgoszczy.