Jak się uprawia szparagi?
Kiedy pytamy Łukasza Brzykcy, czym różni się uprawa szparagów od uprawy innych popularnych w Polsce warzyw, zastrzega, że o tym mógłby opowiadać długo i ze szczegółami. Żeby dać wyobrażenie o tym, jaka to praca, wystarczy jednak powiedzieć jedno.
- To wieloletnie uprawy, okres przygotowawczy trwa bardzo długo, na pierwsze dobre zbiory trzeba czekać kilka lat - mówi Łukasz Brzykcy.
Szparagowe pole pod Bydgoszczą. Pan Łukasz sprzedaje białe i zielone szparagi prosto z pola
Dziewięć lat temu ustawił wóz tuż przy polu szparagów i wciąż tam właśnie sprzedaje swoje warzywa. Ludzie zjeżdżają do niego z okolicznych miejscowości w poszukiwaniu najsmaczniejszych szparagów.
- Widać, że szukają dobrej jakości produktów ze sprawdzonych źródeł, doceniają różnice między szparagami świeżymi prosto z pola a tymi marketowymi, zbieranymi nie wiadomo gdzie, kiedy i przez kogo czy nawet straganowymi, które długo leżą i więdnąc, czekają na kupca gdziec na rynku. Bardzo wielu klientów wraca do nas co sezon. Są w stanie zapłacić nieco więcej niż gdzie indziej, bo nie dla ceny tu przyjeżdżają, a dla smaku i jakości - mówi Łukasz Brzykcy.
W podbydgoskim Łochowie można pójść z gospodarzem na pole szparagów i wybrać sobie warzywa
Zjawiają się w Łochowie jeszcze po coś. Tutaj mogą przejść się z gospodarzem po polu, właściwie - gdy akurat trwają zbiory - mogą wybrać warzywa, jakie kupią.
Sezon na szparagi 2025. Ile kosztują szparagi prosto z pola?
Białe i zielone szparagi z uprawy pana Łukasza można kupić prosto z pola lub posmakować w kilku dobrych bydgoskich restauracjach, które odbierają od niego warzywa. Nie ma ich na żadnym bazarku czy w sklepie. Stoisko na polu w Łochowie (ul. Leszczynowa) czynne jest w tygodniu między 9 a 18, a w soboty i niedziele od 9 do 14. Z rolnikiem można się skontaktować, dzwoniąc pod numer telefonu 793 666 561. Ceny wahają się od 15 do 21 zł.
Jak długo potrwa sezon na szparagi w 2025 roku?
Zgodnie z przewidywaniami pana Łukasza sezon na szparagi może potrwać maksymalnie do ok. 20 czerwca 2025.
Najlepsza zupa z białych szparagów. Prosty przepis!
Oto sprawdzony, klasyczny przepis na zupę z białych szparagów.
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Oczyść szparagi, usuwając włókniste części na końcach i obierając delikatnie łodygi. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie. Pokrój szparagi na kawałki (odłam końce, możesz je dodać do bulionu), dodaj je do cebuli i czosnku, a także pokrojony w kostkę ziemniak. Smaż przez kilka minut. Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładką masę przy użyciu blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i zagotuj.
Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu.
Podawaj zupę z białych szparagów gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.