To może być świetna inspiracja dla tych, którzy w czasie epidemii eksperymentują w kuchni.
Publikację przygotowali studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP. Jako zaliczenie zajęć zdalnych musieli przygotować potrawy z komosy ryżowej, korzystając z produktów, które są dostępne w domowych spiżarniach.
- Na początku to było zwykłe zadanie. Jak najbardziej wyszło fajnie, ugotowaliśmy te potrawy, wysłaliśmy zdjęcia i wpadliśmy na pomysł, by stworzyć książkę z przepisami - mówi Błażej Błaszak, student UTP.
Każdy znajdzie przepis dla siebie – zapiekanki, sałatki, naleśniki czy pizzę.
- Muszę wspomnieć o mojej pizzy z komosy. Są też zapiekanki i bułki z komosy. Są też opcje na słodko - dodaje Błażej.
Studenci, którzy przygotowali pyszne przepisy, oczywiście mają już piątki w indeksie.
Po kulinarną inspirację bydgoskich studentów można sięgnąć do internetu – książka kucharska jest dostępna za darmo TUTAJ