Katarynka. Dwa punkty w Bydgoszczy
Katarynka to popularny lokal gastronomiczny, który w Bydgoszczy ma dwa punkty. Restauracyjny znajduje się na Starym Mieście, naprzeciwko Urzędu Miasta. Jednak to w punkcie cukierniczym, ukrytym w uliczce po lewej stronie od restauracji, znajdziemy kultowe śniadania. W menu mamy m.in. jajecznicę w różnych wariantach, a także śniadanie angielskie, które o dziwo nie tak łatwo jest znaleźć w Bydgoszczy.
Czym jest śniadanie angielskie?
Angielskie śniadanie to tradycyjny, ciepły posiłek serwowany na Wyspach Brytyjskich. Kiedyś gościł codziennie w większości angielskich domów, a dziś podawany jest na całym świecie, głównie w hotelach i pensjonatach. Jest obfite, kaloryczne i pożywne. Warto wiedzieć, że Anglicy nie jadają na śniadanie kanapek, tak jak my. Danie to traktują bardziej jako przekąskę popołudniową.
Popularne „sandwich” różni się od polskich kanapek. Angielska kanapka składa się z dwóch kromek chleba, które zamykają dodatki. Z kolei w Polsce jemy tzw. „open sandwich”, czyli kanapkę bez kromki chleba na wierzchu. Anglicy nie spożywają takich kanapek i dziwią się, że składniki nie spadają nam na talerz.
Skąd się wzięło „english breakfast”?
Historia "full english breakfast" sięga XIII wieku, kiedy w Anglii zaczęto uważać śniadanie za najważniejszy posiłek dnia. Dlatego musiało być bogate i pożywne. Obowiązkowo muszą się na nim pojawić bekon, jajka sadzone, kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym oraz tosty. Często urozmaica się je dodatkami, takimi jak grzyby czy pomidory. Popularnym napojem do śniadania angielskiego jest herbata lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy.
Śniadanie angielskie w Katarynce. Smak i cena
W bydgoskiej Katarynce znajdziemy nieco zmodyfikowaną, lżejszą wersję śniadania angielskiego. W zestawie znajdziesz jajko sadzone z płynnym żółtkiem, pieczywo z masłem, fasolkę w sosie pomidorowym, smażone kiełbaski oraz sałatkę z sosem vinegrette. Do zestawu możemy dobrać kawę z dolewką w cenie 6 zł. Cena śniadania angielskiego to 31 zł.

Jak zrobić śniadanie angielskie w domu?
Śniadanie angielskie możemy także przygotować sobie w domu. Oto prosty przepis:
- Na rozgrzanej patelni ułóż kilka plasterków boczku i białe kiełbaski. Smaż z obu stron, aż się przyrumienią.
- Przesuń je, a w wolne miejsce wbij jajko. Smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne.
- Fasolkę w sosie pomidorowym podgrzej w osobnym rondlu.
- Boczek, kiełbaski, jajko sadzone i fasolkę wyłóż na talerz i podawaj z chrupiącymi grzankami i herbatą lub sokiem pomarańczowym.