Takie potrawy serwowano na Titanicu na śniadanie tuż przed zatonięciem. Mamy menu z 1912 roku

i

Autor: Dawid Piątkowski, Wikipedia/domena publiczna

Historia

Takie potrawy serwowano na Titanicu na śniadanie tuż przed zatonięciem. Mamy menu z 1912 roku!

2024-10-08 15:18

Niewiele pamiątek po Titanicu przetrwało do dzisiejszych czasów. Większość z nich znajduje się na dnie Atlantyku. Te, które nie zatonęły, takie jak niektóre leżaki, serwetki czy porcelana, zostały wykorzystane jako wyposażenie innych parowców należących do linii White Star Line. Jednakże niektóre z nich ocalały i są obecnie znajdują się w muzeum Titanica w Wielkiej Brytanii. Wśród nich jest menu śniadaniowe dla drugiej klasy z dnia 11 kwietnia 1912 roku, czyli trzy dni przed zatonięciem statku. Jakie potrawy serwowano pasażerom Titanica tego dnia? Wiemy to!

Spis treści

  1. Katastrofa Titanica
  2. Menu śniadaniowe na Titanicu
  3. Dania główne, dodatki i napoje
  4. Kto podróżował drugą klasą na Titanicu?
  5. Pasażerowie II klasy. Warunki na statku
  6. Ilu pasażerów klasy drugiej przeżyło katastrofę Titanica?

Katastrofa Titanica

10 kwietnia 1912 roku, dokładnie o godzinie 12:00, z brytyjskiego portu w Southampton wyruszył Titanic. Jego pierwszy rejs miał szybko trafić na pierwsze strony najważniejszych gazet i tak się stało. Jednak okoliczności były zupełnie inne.

W nocy z 14 na 15 kwietnia statek natknął się na przeszkodę – górę lodową. Płynąc z nadmierną prędkością, nie zdołał jej ominąć. Po zaledwie 2 godzinach i 40 minutach od zderzenia, Titanic znalazł się na dnie Atlantyku, a na miejscu zginęło 1,5 tys. pasażerów.

Choć od tej katastrofy minęło już ponad sto lat, katastrofa Titanica wciąż budzi silne emocje. Muzeum poświęcone słynnemu statkowi w Southampton, skąd rozpoczął swój nieszczęsny rejs, przyciąga rzesze turystów.

Bilet wstępu kosztuje 11 funtów, co odpowiada około 60 zł, i jest ważny przez cały rok. Wśród eksponatów znajduje się m.in. autentyczne menu śniadaniowe dla pasażerów drugiej klasy z 11 kwietnia, czyli z drugiego dnia rejsu. Jest ono prawdopodobnie jedynym zachowanym, przeszło stuletnim menu z Titanica. Co serwowano na pokładzie? Sprawdźmy!

Jako przystawkę pasażerowie mogli zamówić sobie owoce, owsiankę lub znixtamalizowaną kukurydzę (boiled hominy). To tradycyjna metoda obróbki kukurydzy, polegająca na gotowaniu kukurydzy w wodzie z dodatkiem wapnia (np. w postaci wapna hydratyzowanego) lub sody oczyszczonej.

Po ugotowaniu kukurydza była spłukiwana, a następnie mielona na masę. Właśnie taki przysmak serwowano klasie drugiej na śniadanie. To jednak dopiero początek! Klienci mieli do wyboru "Yarmouth bloaters", czyli wędzoną rybę, zazwyczaj śledzia, pochodzącą z regionu Yarmouth w Anglii.

Dania główne, dodatki i napoje

Dodatkowo pasażerowie mieli do wyboru:

  • Fresh fish – świeża ryba,
  • Grilled ox kidneys & bacon - grillowane nerki wołowe z bekonem,
  • American dry hash au gratin - amerykańska zapiekanka ziemniaczana z serem,
  • Grilled sausage - grillowana kiełbasa,
  • Mashed potatoes - puree ziemniaczane,
  • Grilled ham & fried eggs - grillowana szynka z jajkami sadzonymi,
  • Fried potatoes - smażone ziemniaki,
  • Vienna & Graham rolls - bułki wiedeńskie i grahamki,
  • Conserve - rodzaj przetworu owocowego, podobnego do dżemu, który zawiera całe owoce lub ich kawałki, a także dodatki, przyprawy, często gotowane z cukrem.

Jako dodatki do dania można było wybrać także bułeczki sodowe, placki gryczane, syrop klonowy, marmoladę i co ciekawe – rzeżuchę. Do picia serwowano natomiast kawę lub herbatę.

menu

i

Autor: Dawid Piątkowski

Kto podróżował drugą klasą na Titanicu?

Pasażerowie drugiej klasy Titanica stanowili zróżnicowaną grupę ludzi, reprezentującą różne warstwy społeczne i narodowości. To przede wszystkim klasa średnia i ludzie zamożniejsi, lecz – co ważne – nie arystokraci.

Pasażerowie drugiej klasy posiadali oszczędności, lecz nie mieli tytułu ani znanego nazwiska (co w takich czasach znaczyło tyle samo, co majątek). Bardzo często byli kupcami, rzemieślnikami czy ludźmi, którzy się dorobili mimo że pochodzili z niskiej warstwy społecznej.

Wśród pasażerów drugiej klasy byli zarówno Brytyjczycy, jak i osoby z innych krajów europejskich, w tym Niemców, Szwedów, Francuzów czy Włochów. Wiele osób z drugiej klasy to imigranci, którzy zamierzali osiedlić się w Stanach Zjednoczonych.

Pasażerowie II klasy. Warunki na statku

Pasażerowie drugiej klasy korzystali z wygodnych kabin, które były znacznie lepsze niż w klasie trzeciej, a także w kabinach dla klasy drugiej na innych popularnych statkach.

Kabiny były przestronniejsze i lepiej urządzone niż te w klasie trzeciej. Pasażerowie mieli do dyspozycji wspólne salony, jadalnie i inne udogodnienia. Takie, jak choćby gry w karty, koncerty orkiestry, a także możliwość korzystania z biblioteki.

Ilu pasażerów klasy drugiej przeżyło katastrofę Titanica?

Podczas katastrofy Titanica w nocy z 14 na 15 kwietnia 1912 roku, pasażerowie drugiej klasy, mimo ograniczonego dostępu do łodzi ratunkowych, walczyło o przetrwanie. Szacuje się, że z pasażerów drugiej klasy zginęło około 60%. Przeżyło zaledwie 40%.

To wynik znacznie gorszy niż w przypadku pasażerów pierwszej klasy, z których nieco ponad połowa przeżyła, ale wciąż znacznie lepszy niż w klasie trzeciej, w której zginęło aż trzy czwarte podróżnych!

Piotr Zelt wychowywał cudze dziecko, myśląc, że to jego własne. Gdy prawda wyszła na jaw, konieczna była pomoc specjalisty