Bydgoskie restauracje zasłużyły na „Złoty Widelec”. Wiemy, które

i

Autor: Pixabay/Polska Od Kuchni, Facebook

restauracje

Bydgoskie restauracje zasłużyły na „Złoty Widelec”. Wiemy, które!

Dwie kolejne bydgoskie restauracje mogą się pochwalić prestiżową nagrodą. Podczas gali podsumowującej XII edycję konkursu „Polska od kuchni” wręczono „Złote Widelce” najlepszym lokalom w kraju.

Restauracja Scoria przy ul. Stary Port serwuje kuchnię tradycyjną w nowoczesnym wydaniu. W menu są tam autorskie dania Pawła Stawickiego inspirowane - jak mówi - podróżami, naturą i doprawione śmiałymi eksperymentami. Można tam zamówić, m.in.: Dorsza skrei z kapustą kiszoną, sosem tymiankowym, kopytkami i emulsją maślaną czy stek z kalafiora z rodzynkami i emulsją maślaną, a na deser francuskie sery z miodem truflowym i powidłami wiśniowo-śliwkowymi.

Lokal Trattoria Dolce Vita w przy ul. Podwale słynie ze świetnej kuchni śródziemnomorskiej. Na obiad zaserwują nam tam np. Gnocchi con spinaci e pomodoro secchi, czyli włoskie kopytka zapiekane w piecu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami czosnkiem, mozzarellą i sosem śmietanowym albo Casseruola di patate con salmone, czyli zapiekankę z łososiem w sosie estragonowym, szpinakiem, ziemniakami, pomidorkami cherry, jajkiem, czosnkiem i grana padano, a na deser nic innego jak panna cottę lub tiramisu.

To właśnie te bydgoskie restauracje zdobyły prestiżowe wyróżnienie w organizowanym od ponad dekady konkursie „Polska od kuchni”. Statuetki w stolicy odebrali przedstawiciele lokali.

  • W tegorocznej edycji przyznano 28 „Złotych Widelców” w siedmiu kategoriach: kuchni autorskiej, europejskiej, polskiej, regionalnej oraz śródziemnomorskiej, a także restauracjom hotelowym i w domach weselnych.
  • Dotąd tylko dwa bydgoskie lokale szczyciły się takim wyróżnieniem: Kuchnia by Marcin Szukaj (nagroda z 2020 r.) i Restauracja Sowa (2021 r.).