Zapach chleba unosił się nad tłumami ludzi, którzy 12 sierpnia przyjechali na Święto chleba, miodu i sera do Gądecza. To była okazja do spróbowania najszlachetniejszych produktów regionalnych polskiej kuchni. Tradycja wypiekania chleba, wytwarzania miodu i sera ma silne korzenie w Kujawsko - Pomorskiem, w regionie „trzech dolin”, w którym leży wieś Gądecz (gmina Dobrcz).
Ile kosztowały lokalne produkty na imprezie pod Bydgoszczą: miód, wino, powidła?
Ceny lokalnych przysmaków nie były wygórowane. Za kilka złotych można było kupić domowe sosy pomidorowe, za kilkanaście - powidła, zdrowe, bezcukrowe. Od ok. 40 zł zaczynały się ceny litrowego słoika miodu, za 30 zł można było dostać owocowe wino od małego, lokalnego producenta. Wiele osób zatrzymywało się przy pachnącym z daleka stoisku z kawą. Kolejki ustawiały się do przejażdżki starym traktorem.
Zobaczcie na zdjęciach w naszej galerii, ile frajdy dale ludziom taka impreza.