kulinarna mapa

Zupa za 13 zł, a mięsne drugie danie za 26 zł. W tym lokalu ceny się nie zmieniają, za to menu codziennie

2024-05-05 20:58

Przez ostatnie pięć lat studenci i pracownicy UKW nie mogli w przerwie między zajęciami zjeść obiadu na uczelni. „Stołówka u Niny” zamknięto, kiedy okazało się, że budynek przy ul. Chodkiewicza 30, w którym się mieściła, podupadł i potrzebny jest poważny remont (na szczęście obyło się bez wyburzania, choć i to brano pod uwagę!). Teraz kantyna UKW otworzyła się na nowo, mogą z niej korzystać wszyscy. Ceny są o wiele niższe niż gdzie indziej. - Kantynę prowadzi firma z bardzo długim doświadczeniem, kucharze serwują u nas dania bardzo dobrej jakości - mówi Sebastian Nowak, rzecznik prasowy UKW.

Nowa stołówka UKW to bufet dostępny dla każdego i na każdą kieszeń

Kantyna UKW działa w kampusie uczelni przy ul. Chodkiewicza, w dopiero co odnowionym budynku F.

  • Nie ma jeszcze nazwy, ale to kwestia czasu, bo konkurs ogłoszony wśród studentów jest właśnie rozstrzygany.
  • Stołówka działa od 1 marca. Jest otwarta dla studentów, pracowników UKW oraz dla wszystkich głodnych kulinarnych doznań od poniedziałku do piątku między godz. 9 a 16.
  • W ofercie ma dania obiadowe (także dla wegetarian), desery, napoje i śniadania.
  • Co tydzień menu się zmienia, ale ceny pozostają te same.
  • Obsługą zajmuje się firma Gran Antoniego Kujawy. Ma wieloletnie doświadczenie, znamy jej poczynania m.in. z „Maestra” w Operze Nova.

- Po miesiącu funkcjonowania widzimy, że nowa kantyna przyjęła się pozytywnie zarówno wśród pracowników i studentów, jak i wśród odwiedzających to miejsce mieszkańców i mieszkanek Bydgoszczy - podkreśla Sebastian Nowak, rzecznik UKW.

Ceny zup, drugich dań i śniadań w kantynie UKW przy ul. Chodkiewicza w Bydgoszczy

W menu kantyny każdego dnia są dwie zupy po 13 zł każda, dwa lub trzy dania główne po 26 zł. Dania główne bezmięsne, np. placki ziemniaczane czy kotlet jajeczny kosztują 18 zł. Zestaw składający się z zupy, dania głównego z dodatkami (ziemniak lub ryż oraz surówka lub warzywa) kosztuje 36 zł.

Przed południem serwowane są śniadania. Za kanapkę z serkiem i warzywami lub szynką i warzywami zapłacimy 7 zł, za tost z szynką lub serem 8 zł. Croissant kosztuje 6 zł.

Herbaty można się tu napić za 5 zł, kawy czarnej, białej lub espresso za 6 zł (cappuccino kosztuje 9 zł), a soku za 5,50 zł.

Menu w kantynie UKW w Bydgoszczy

Choć ceny są niezmienne, na każdy tydzień układane jest inne menu. Obejrzyjcie naszą galerię, by przekonać się, co serwowano w kantynie krótko po otwarciu i co można tam zjeść w tygodniu od 2 do 5 kwietnia.

Wielkanocne Rękoczyny w bydgoskich Młynach Rothera