45 złotych za danie w słoiku?! Takie są ceny w szpitalnym bufecie w Bydgoszczy!

2023-06-15 9:11

Jedzenie z placówek medycznych wzbudza kontrowersje nie od dziś. I to we wszystkich miastach w Polsce. Zupełnie inna sytuacja dotyczy bufetów szpitalnych. Czyli miejsc, w których jedzenie mogą sobie kupić i zjeść przy stoliku osoby odwiedzające pacjentów. Ewentualnie mogą kupić danie i przynieść je bliskiemu, który aktualnie przebywa na oddziale. Ile kosztuje takie jedzenie? Co jest w asortymencie? Odwiedziliśmy 10 Wojskowy Szpital Kliniczny w Bydgoszczy. Szczegóły poniżej. Zobaczcie zdjęcia.

Sprawdzamy asortyment i ceny w szpitalnym bufecie 10-go Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Bydgoszczy. Na początku zaznaczyć należy, że właścicielem bufetu nie jest placówka medyczna, a prywatna firma.

Bufet znajduje się na parterze, niedaleko wejścia głównego, po prawej stronie. Skorzystać mogą z niego bliscy pacjentów, którzy mogą odwiedzić ich na oddziale w godz. 14-17. Co znajduje się w kawiarni? Zobaczcie zdjęcia i sprawdźcie szczegóły w naszym artykule.

Zacznijmy od napojów. Możemy zakupić popularne napoje słodzone z lodówki, kawę paczkowaną (np. dla pacjenta, którego idziemy odwiedzić), a także kawę z expressu. Za espresso zapłacimy 6 zł, kawa czarna mała kosztować będzie 7 zł, a duża – 10. Do wyboru jest jeszcze: cappucino (8/10 zł), latte (9/11 zł), mocha (9/11 zł), czekolada (9/11 zł), a także herbata (7 zł).

Oprócz napojów znajdziemy tu również wyroby cukiernicze m.in. chałka (5,60 zł), świder drożdżowy z serem (5,10 zł), pączek z marmoladą (4,10 zł), drożdżówka z kruszonką (4,10 zł), drożdżówka z owocami (4,20 zł), babeczka z owocami (4,50 zł), kawałek tarty serowej (9 zł). Jedna porcja jabłecznika kosztuje natomiast 4,60 zł.

W cenie 4 zł zakupimy: eklera, rurkę z kremem, ptysia, omleta, kulę rumową, bawole oko. Jeśli dopłacimy 10 groszy otrzymamy również czekoladową muffinkę.

Słodkości możemy również nabyć na wagę. Babeczka serowa kosztuje 45 zł za kilogram, tak samo serniczki. Popularne „jabłuszka”, czyli słodka bułka z jabłkami – 43 zł za kg. Jeśli chodzi o słone przekąski, paszteciki z kapustą i grzybami zakupimy w cenie 46 zł za kilogram, a zapiekankę – za 7,20 zł (za sztukę).

Oprócz tego możemy też kupić gotowe dania z słoikach. Te możemy na przykład przynieść pacjentowi, gdy zgłodnieje, a do kolacji czy obiadu pozostało jeszcze kilka godzin. Danie te są jednak nieco droższe niż słodkie i słone przekąski.

Za słoik żurku zapłacimy 27 zł. Za kapuśniak – 24 zł. Pomidorowo-paprykowa zupa krem kosztuje 27 zł, A la Boeuf strogonow wieprzowy – 45 zł, grochowa z kiełbasą – 24 zł, ogórkowa – 24 zł, kapuśniak z młodej kapusty – 14 zł, pomidorowa z ryżem – 13 zł.

Trzeba jednak stwierdzić, że skosztowaliśmy jedzenia i naszym zdaniem jest bardzo dobre.

P. JAKI: DORADZAŁBYM NASZEJ STRONIE WIĘCEJ POKORY