Kuchenne Rewolucje

Bar Mój Schaboszczak po „Kuchennych Rewolucjach” ma się dobrze. Było przemeblowanie! [GALERIA]

2024-04-26 14:39

W czwartek, 18 kwietnia telewizja TVN wyemitowała kolejny odcinek programu „Kuchenne Rewolucje”. Tym razem znana restauratorka, Magda Gessler zawita do Żnina, gdzie przy ul. Browarowej działał bar z nuggetsami - Chicken Go. Po rewolucji, miejsce prowadzone przez Annę i Tomasza nazywa się Bar Mój Schaboszczak. Lokal po raz pierwszy odwiedziliśmy w lutym, na dwa tygodnie przed wizytą kontrolną Magdy Gessler. Wróciliśmy w to miejsce na dwa dni przed emisją programu. Czy restauracja nadal cieszy się zainteresowaniem? Szczegóły poniżej.

Bar Chicken Go, który w grudniu ubiegłego roku odwiedziła Magda Gessler prowadzą Anna i Tomasz. Wcześniej prowadzili gospodarstwo rolne wraz z rodziną. Zlikwidowali je po tragicznej śmierci syna, do której doszło w 2012 roku.

Następnie przyszedł czas na nuggetsowy biznes, który początkowo przynosił zyski. Pierwszy krach właściciele zaliczyli w czasie pandemii COVID-19. Prawdziwym ciosem okazało się jednak długo oczekiwane otwarcie w Żninie fast fooda znanej, amerykańskiej sieciówki. Anna i Tomasz musieli prosić o pomoc restauratorkę.

Po przeprowadzonych zmianach, restauracja ma bardzo eleganckie i przytulne wnętrze oraz interesujący wystrój. Na ścianach można zobaczyć wiszące wałki i inne kuchenne akcesoria, pełniące rolę ozdób. Zamiast panierowanych kurczaków, w menu pojawiły się teraz dania swojskie, w tym charakterystyczny dla tego miejsca – prawie kilogramowy kawałek schabu w panierce, podawany na desce, ponieważ nie mieści się na talerzu.

W menu znajdziemy przede wszystkim pozycje wg przepisów Magdy Gessler i nie tylko:

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty eco podany z puszystym puree
  • Schabowy 32 cm podany na desce z ziemniakiem z pieca, kapustą kiszoną zasmażaną eco z prawdziwkami i szarą renetą
  • Schabowy z karkówki z sałatką z buraka
  • Bitki wieprzowe z sosem demi place z puree i ogórkiem kiszonym
  • Polędwiczki wieprzowe z puree z jabłkiem pieczonym, chrzanem i marchwią na maśle
  • Wiejski schabowy z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem
  • Devolay z puree z białych warzyw i bukietem surówek
  • a także wiele innych pozycji

Miejsce to odwiedziliśmy po raz pierwszy 1 lutego. Wróciliśmy tu 16 kwietnia – ponad miesiąc po wizycie kontrolnej szefowej „Kuchennych Rewolucji”, na dwa dni przed emisją programu. Obsłużyła nas przemiła kelnerka, a także córka właścicieli.

Do restauracji cały czas przychodzą goście, a właściciele zrobili małe przemeblowanie, dzięki czemu w lokalu mieści się teraz więcej stolików. Zmniejszono przestrzeń barową, a w tym miejscu – koło ściany – zagospodarowano więcej przestrzeni dla gości.

W restauracji pojawiło się także menu, w nowym, bardziej estetycznym wydaniu, choć pozycje w karcie zostały w większości zachowane. Pojawiły się też nowe pozycje. Zobaczcie zdjęcia.

Menu

i

Autor: Dawid Piątkowski
Menu2

i

Autor: Dawid Piątkowski

Mój Schaboszczak przy ul. Browarowej w Żninie to miejsce godne polecenia! Znajdziemy tam nie tylko przepyszne dania, ale spędzimy także czas w miłej i ciepłej atmosferze, szczególnie gdy na sali są właściciele lokalu, bądź ich córka.

Pokazali, w jakich warunkach mieszka Kasia Tusk. Wprost niewiarygodne, aż zrobiło nam się słabo