Kawiarka zajmuje honorowe miejsce w 9 na 10 włoskich kuchni, ale to proste i tanie urządzenie święci triumfy także w polskich domach. Każdy miłośnik kawy pokocha ją od pierwszego użycia. Sprawdzi się do parzenia mocnej, aromatycznej czarnej kawy, ale i napojów kawowych na bazie espresso. Świat poznał kawiarkę w 1933 r. Jest wynalazkiem dwóch Włochów: Alfonso Bialettiego, inżyniera i Luigiego De Ponti, jego współpracownika. Miała być domową wersją, dostępnego tylko w kawiarniach, ekspresu ciśnieniowego. Szybko się nią stała dzięki niskiej cenie i prostocie wykonania oraz użycia (a i mycie nie jest żadnym problemem!).
To, jak korzystać z kawiarki można opisać w sześciu punktach:
- Dolną część kawiarki napełnij wodą.
- Filtr (sitko) napełnij zmieloną kawę.
- Skręconą kawiarkę ustaw na średnim ogniu.
- Podgrzewaj do momentu, aż wypełni ją aromatyczny płyn.
- Kawę przelej do filiżanki i delektuj się jej smakiem.
- Kawiarkę dokładnie umyj.
Mamy przepis na pyszną mleczną kawę z kawiarki. To trik popularny wśród użytkowników TikToka
Jak zrobić pyszną mleczną kawę z kawiarki? Przepis krok po kroku przedstawiamy w podpisach pod zdjęciami w naszej galerii.