Należy do pizzy z grupy bianca – czyli pizzy białej, bez sosu pomidorowego. Podaje się ją tradycyjnie z oliwią. Co ciekawe, można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej charakterystycznym punktem jest kombinacja smaków: słodkiego i słonego. Na wierzchu znajdziemy przede wszystkim gruszki i orzechy włoskie, w połączeniu z serem i innymi dodatkami.
Pizza „Pere e Noci” jest charakterystyczna dla regionu Emilia-Romania. Pochodzi z miasta Modena, lecz podawana jest obecnie na terenie całych Włoch. Tę oryginalną pizzę możemy posmakować również w Polsce, co więcej – także w Bydgoszczy.
Znaleźliśmy cztery punkty (choć z pewnością jest ich więcej), które serwują ten rodzaj pizzy. Jest to Pizza i Gitara, Dolce Vita: Tratoria, Ksokso, a także OGIEŃ Craft Beer & Pizza. Odwiedziliśmy trzy z nich, by posmakować specjału z Modeny, miasta z północnych Włoch. Wszystkie smakowały wyśmienicie, choć można wskazać najlepszą i tę najbardziej zwyczajną.
Pizza i Gitara
Choć to miejsce odwiedziliśmy jako drugie, punkt przy ul. Stary Port 9 zasługuje na miejsce trzecie. Tu pizza smakowała nam najmniej, choć nadal była pyszna i warto było ją zamówić. To pozycja w menu „Pera noci e gorgo”.
Wśród składników znaleźliśmy mozzarellę, gorgonzolę, gruszkę i orzechy włoskie. Pizza jest smaczna, choć można by było - dla przykładu – dodać na wierzch trochę rukoli, by urozmaicić danie. Koszt pizzy to 44 zł.
OGIEŃ Craft Beer & Pizza
Drugie miejsce zajmuje naszym zdaniem pizza z lokalu o nazwie OGIEŃ Craft Beer & Pizza przy ul. Magdzińskiego 7. Muszę przyznać, że miejsce to mnie zaskoczyło, ponieważ spośród trzech, które wybraliśmy, to jest zdecydowanie najnowsze i nie spodziewałem się, że będzie miało taką pozycję w menu.
Pizza Pere e Noci nazywana jest tu zwyczajnie pizzą Bianca – krótko i na temat. Wśród składników znajdziemy śmietanę, mozzarellę, gorgonzolę, gruszkę, orzechy włoskie, a także rukolę. Muszę przyznać, że pizza była doskonała. Dodatkowym atutem tego miejsca jest szeroka oferta piwa kraftowego, które bardzo pasuje do kuchni włoskiej. Koszt tego dania to 42 złote.
Dolce Vita
To zdecydowanie pozycja numer jeden! Pizza Pere e Noci z restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy była moim zdaniem smaczniejsza niż pizza z gorgonzolą, orzechami i gruszką serwowana w pizzerii prowadzonej przez Włochów w centrum Warszawy.
Pizza jest idealna, krucha, podana z rukolą i dodatkiem sosu balsamicznego. Warto skosztować ją wraz z limoncello, likierem włoskim, dojrzewającym w zaciemnionym pomieszczeniu przez okres miesiąca, który jest tu przyrządzany własnoręcznie.
Koszt pizzy Pera (sos Alfredo, mozzarella, gorgonzola, gruszka, orzechy, rukola, balsamico) to 45 złotych.