Jak romantyczna kolacja – to i czerwone wino. Na początku warto zapamiętać jednak jedną rzecz! Nigdy nie łączmy czerwonego wina z czerwonym mięsem! Wydawać by się mogło, że to połączenie idealne na randkę. Jednak tylko z pozoru.
Zawarty w czerwonym winie resweratrol ma silne właściwości wiązania jonów metali, w tym żelaza. Jego natomiast nie brakuje w czerwonym mięsie. Połączenie czerwonego wina np. z wołowiną czasowo ogranicza wchłanianie żelaza w organizmie. Jest to zwyczajnie niezdrowe, a dla osób z niedoborem żelaza może okazać się nawet niebezpieczne.
Jeśli zamierzamy podać naszej drugiej połówce – dla przykładu – steka, koniecznie wybierzmy do tego wino białe. Czerwone będzie natomiast pasowało do nieco lżejszego menu, które zaraz ci przedstawimy. To mój przepis na idealne spotkanie przy stole.
Jako przestawkę wybraliśmy lekkie zakąski z tortilli na bazie serka typu almette. Daniem głównym będzie makaron z kurczakiem i szpinakiem połączony serkiem mascarpone. Na deser natomiast zaproponujemy tiramisu podane w przezroczystym kieliszku.
Przystawka. Tortille z serkiem typu almette. Przepis
Do przygotowania takiej przystawki potrzebujemy:
- 4 tortille
- 2 serki typu almette
- kilka rzodkiewek
- świeży ogórek
Ogórka i rzodkiewki kroimy w małą kostkę w proporcjach pół na pół. Na tortillę nakładamy cienką warstwę serka, a następnie warstwę warzyw. Tortille zwijamy i owijamy w aluminium. Wkładamy na godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem kroimy ją w paski o grubości 1-2 cm (kawałki będą wyglądać jak sushi). Do każdego z nich wbijamy wykałaczkę i podajemy lekką przekąskę na talerzu.
Danie główne. Makaron ze szpinakiem na serku mascarpone. Przepis
Do przygotowania tego prostego dania potrzebujemy:
- makaron tagliatelle
- 400 g kurczaka
- liście szpinaku
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczkę kurkumy
- pół łyżeczki czosnku w proszku
- serek mascarpone
Kurczaka kroimy w kostkę a następnie smażymy. Dodajemy do niego sól (do smaku), a także przyprawy. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i czekamy aż liście się rozpadną. Następnie dodajemy serek mascarpone i smażymy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą. Na koniec wrzucamy do farszu ugotowany wcześniej makaron tagliatelle. Całość mieszamy.
Deser. Tiramisu podane w kieliszku. Przepis
Do przygotowania deseru potrzebujemy:
- 1 małą śmietanę 36%
- serek mascarpone
- Biszkopty
- cukier puder
- kakao
- Zaparzoną, przestudzoną kawę
- Odrobinę amaretto
Deser jest bardzo prosty do przygotowania. Do serka mascarpone dodajemy ubitą wcześniej śmietanę - łyżka po łyżce, mieszając składniki mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy cukier puder (do smaku – to od ciebie zależy, jak słodki będzie krem) i mieszamy całą warstwę. Do przestudzonej kawy dodajemy odrobinę amaretto i maczamy w niej biszkopty.
Teraz wystarczy przełożyć składniki do kieliszków w następującej kolejności. Na spód biszkopty, następnie cienka warstwa kremu i cieniutka warstwa kakao. Następnie dajemy kolejną warstwę kremu i kakao, aż kieliszek cały się wypełni a na samej górze znajdzie się kakaowa warstwa.
Deser możemy ozdobić świeżymi owocami. My wybraliśmy borówki.