Kawa rozpuszczalna

i

Autor: pixabay

Zdrowie

Jak i z czego powstaje kawa rozpuszczalna? Zaparza nam ją producent, a my ją odgrzewamy i rozcieńczamy

2024-01-29 15:06

Nie trzeba być baristą, by umieć zaparzyć taką kawę. Wystarczy, że 2 łyżeczki brązowego proszku lub granulek ze słoika do filiżanki i zalewamy to wrzątkiem. Kawa gotowa! Bez fusów, bez ekspresu czy kawiarki. Pytanie – skąd ta kawa się wzięła? Jak wygląda proces tworzenia tego napoju? Jak z ziaren kawy powstaje taki proszek i czy jest on szkodliwy? O szczegółach piszemy poniżej.

Bez kawiarki, bez ekspresu, a co najważniejsze – bez fusów. Każdy z nas pijąc kawę rozpuszczalną przynajmniej raz w życiu zadał sobie w głowie pytanie – jak powstaje ten rodzaj napoju. Małe brązowe granulki lub w przypadku niektórych producentów – proszek, po zalaniu wodą zamienia się w pyszną kawę.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Najpierw należy zadać sobie pytanie – czym jest kawa rozpuszczalna. A krótko mówiąc jest to kawa już raz zaparzona. To tak, jak byśmy kupili gotowe danie i wsadzili je do mikrofali, żeby je odgrzać. Kawę rozpuszczalną również odgrzewamy – za pomocą wrzątku. Odgrzewamy i zarazem rozcieńczamy, ponieważ jest to zgranulowana bardzo bardzo mocna kawa, którą wcześniej zaparzył już dla nas producent.

Kawa rozpuszczalna powstaje z tradycyjnych ziaren kawy. Są one wypalane a następnie drobno mielone – tak, jak w przypadku kawy sypanej. Następnie jednak trzeba sporządzić z niej napój, by później go skrystalizować.

Zmielone ziarna kawy się zaparza – prawie tak, jak robimy to w domu w przypadku kawy sypanej. Z tą różnicą, że robi to za nas producent – z tą różnicą, że nie doprowadza się do wrzenia. Rozdrobnione na wiór ziarna parzą się w temperaturze od 60 do 180 stopni w niewielkiej ilości wody. W ten sposób powstaje gęsty roztwór przypominający błoto.

Następnie gęsty ekstrakt zostaje przecedzony – tak by oddzielić fusy od napoju. Kawa jest tak mocna, że nie nadaje się do spożycia. Można to porównać do syropu owocowego typu Łowicz, który rozcieńczamy z dużą ilością wody, a następnie pijemy.

Jak wygląda proces suszenia kawy rozpuszczalnej?

Taki ekstrakt trzeba wysuszyć, by sprowadzić go do formy stałej, a następnie kruszy się go na charakterystyczne kryształki (granulki) lub jednolity proszek. Wiele firm korzysta tutaj z nowoczesnych rozwiązań – ciekły ekstrakt przerabia się na wiór za pomocą liofilizacji, czyli suszenia zamrażalniczego.

Jakiej jakości jest kawa rozpuszczalna?

Tu warto zaznaczyć, że mimo tego, że kawa rozpuszczalna również powstaje z ziaren kawy – jak sypana – nie są to ziarna tej samej jakości. Lepszą „partię” sprzedaje się w całości, gorszą mieli na kawę sypaną, a najgorszą przerabia na rozpuszczalną.

Ile kalorii ma kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna jest nisko kaloryczna. 200 ml napoju zawiera tylko do 4 kalorii (maksymalnie), ale – tu trzeba zaznaczyć – chodzi o kawę czarną. Jeśli dodamy do niej mleko i cukier, wartość kaloryczna diametralnie wzrośnie.

Czy kawa rozpuszczalna jest bardziej niezdrowa niż sypana?

Podobnie, jak kawa sypana, a także ta z ekspresu – kawa rozpuszczalna jest tylko napojem, który pija się dla aromatu. Nie ma ona praktycznie żadnych składników odżywczych. Czy jest mniej zdrowa, niż jej wersja oryginalna (z fusami)? Otóż, dzięki obróbce za pomocą liofilizacji, czyli suszenia zamrażalniczego – kawa rozpuszczalna mniej traci na wartości i nie będzie wcale bardziej niezdrowa niż ta sypana. Możemy zatem pijać ją bez wyrzutów sumienia.

Listen on Spreaker.