To lekkie, smaczne i proste do przygotowania danie. Szczególnie latem dietetycy wskazują, by jadać chłodniki, które nie tylko ochłodzą nasz organizm w trakcie upałów, ale również dostarczą niezbędnych składników odżywczych.
Przygotowane zwykle na kefirze lub jogurcie zimne zupy wzmocnią odporność, regenerują organizm, poprawiają stan skóry, włosów, zębów i paznokci, a także mają korzystny wpływ na urodę. Dodatkowo mają też mało kalorii, dzięki czemu łatwiej nam będzie zadbać o sylwetkę.
Jak przygotować chłodnik w 3 minuty? TikTokerka podaje przepis
Jak szybko zrobić przepyszny chłodnik? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła TikTokerka o żartobliwym pseudonimie Smutna Grubaska. Kobieta ma ogromny dystans do siebie, co udowadnia na każdym nagraniu. Jak się okazuje, ma ona również talent kulinarny.
Wystarczą:
- gotowe buracki ze słoika
- koperek i szczypiorek
- świeże ogórki
- cytryna
- jogurt naturalny (rzadki, nie typu greckiego)
- śmietana
Dużego gruntowego ogórka ścieramy na tarce na grubych oczkach (nie obieramy go ze skóry). Do miski (gdzie znajdują się starte ogórki) wrzucamy buraczki ze słoika. Następnie dolewamy do tego dwa jogurty naturalne i jedną śmietanę. Całość mieszamy.
Kolejnym krokiem jest posiekanie koperku. Jak wskazuje TikTokerka – nie tak drobno, jak do ziemniaków.
- Musi być trochę grubszy, żeby tego koperku było czuć – wskazuje internautka.
Następnie to samo robimy ze szczypiorkiem. Całość wrzucamy do miski z niemalże gotowym już chłodnikiem. Ostatni etap do doprawienie zupy. Wlewamy sok z cytryny, trochę soli, pieprzu i wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Gotowe!
Chłodnik można podawać z ugotowanym jajkiem.