Jak piec świąteczne pierniki? Kiedy robić ciasto?
Zanim wyciągniemy ciepłe pierniczki z piekarnika należy przyrządzić ciasto korzenne. Problem w tym, że nie zawsze może ono od razu trafić na blachę. W wielu przypadkach musi dojrzewać, a pierniki, zanim trafią na wigilijny stół, muszą trochę zmięknąć. Kiedy rozpocząć przygotowania? Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju ciasto zamierzamy przyrządzić.
Jak podaje książka kucharska – idealny czas na przygotowanie tradycyjnych pierniczków staropolskich lub piernika staropolskiego, to pierwsza połowa listopada. Ciasto musi bowiem długo leżakować, by uzyskać odpowiedni smak i aromat. Nie wszystko można jednak zorganizować idealnie, więc obowiązuje zasada - im szybciej, tym lepiej.
Jednakże, przy nadmiarze obowiązków, o świątecznych piernikach możemy zwyczajnie zapomnieć. Czy możemy je przyrządzić nieco później? Odpowiedź brzmi - tak. Istnieją przepisy na pierniki, które można upiec nawet w samą wigilię! Nadal będą chrupkie i smakowite.
Jak przyrządzić "na szybko" świąteczne pierniki? Nic prostszego
Przepis na błyskawiczne pierniki jest niezwykle prosty. Wystarczy:
- 1,25 szklanki mąki
- 1/5 kostki masła
- 2 jaja
- 1/5 szklanki cukru
- 100 g miodu
- 1 duża łyżka przyprawy do piernika
- 1-2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło należy roztopić w rondelku i nieco przestudzić. Następnie miksujemy wszystkie składniki, poza mąką! Gdy masa będzie gładka dodajemy po trochu mąki - przez sitko - i ugniatamy. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy pierniki i pieczemy od 8 do 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Żeby mieć pewność, że pierniczki będą miękkie, po upieczeniu możemy wystawić je na godzinkę na balkon, by nabrały wilgoci z powietrza. Następnie musimy je udekorować. Gotowe!
Kiedy zrobić pierniczki na święta Bożego Narodzenia? Pieczenie można zostawić na później
Jak już wspomnieliśmy wcześniej - ciasto na pierniki możemy przygotować już w listopadzie. Natomiast wykrawać, nadziewać i piec je można nawet na dwa tygodnie przed świętem Bożego Narodzenia. Jednak uwaga! Surowe, dojrzewające ciasto należy przechowywać wyłącznie w chłodnym miejscu. Może być to lodówka, balkon lub garaż. Trzeba jednak pamiętać, by odpowiednio je zabezpieczyć.
Pierwsza połowa listopada to czas, by przygotowywać słynne Katarzynki. Natomiast druga połowa miesiąca to czas, by zabrać się do tworzenia klasycznych wykrawanych pierniczków twardych po upieczeniu, pierników bakaliowych czy niemieckich springerle i lebkuchen.
Holenderskie speculoos czy szwedzkie pepparkakor powinniśmy natomiast zacząć przygotowywać w pierwszej połowie grudnia. Natomiast w drugiej połowie grudnia – pierniki tworzone na szybko, które będą miękkie od razu po upieczeniu.
Pierniki świąteczne z wielowiekową tradycją
Choć legenda głosi, że jeden z pomocników piekarza przez przypadek dodał do ciasta przyprawy korzenne i nieświadomie stworzył pierwszy piernik – fakty są jednak zupełnie inne. Pierniki istniały już w XV wieku i były stosowane przez szwedzkie zakonnice jako remedium na niestrawność.
Tradycja wypiekania pierników jako przekąskę świąteczną pojawiła się znacznie później. Dla przykładu, w Niemczech zaczęto wypiekać i dekorować pierniczki w formie bogato zdobionej „chatki” w XIX wieku.
Jednym z miast słynących z piernikarstwa w Polsce jest oczywiście Toruń. Tradycja tego rodzaju wypieków sięga tam kilkuset lat. Jak niegdyś smakował piernik? Jak podają eksperci – nie był on koniecznie słodki. Dodatkowo mogły znajdować się w nim nietypowe dodatki, takie jak płatki lawendy.
- Nie wiemy do końca jak wyglądał taki pierwszy piernik – podaje Krzysztof Lewandowski, Muzeum Okręgowe w Toruniu, dział historii toruńskiego piernikarstwa. - Zachowały się stare przepisy. Najstarszy przepis na piernik toruński pochodzi z osiemnastego wieku. Tutaj mamy wymienione składniki. Potrzebna jest mąka, miód, przyprawy korzenne, trochę wody i gorzałki. Wśród przypraw powinien znaleźć się na pewno pieprz. Coś piernego, pikantnego. Samo słowo piernik pochodzi od słowa „pieprz” - pikantny ostry.