Statuetki w plebiscycie Pyszne.pl rozdano już po raz dziewiąty. Przez cały miesiąc użytkownicy najpopularniejszego serwisu gastronomicznego mieli możliwość głosowania na restauracje, które najbardziej ich zachwyciły. Pyszne.pl rozdało w tym roku nagrody w 34 kategoriach – ogólnopolskich i lokalnych.
W ramach konkursu wyróżniono najlepsze restauracje w każdym z 16 województw, a także 6 największych miast w Polsce. Tytuł Restauracji Roku przypadł Susharni z Łodzi. Użytkownicy wzięli pod lupę także województwo kujawsko-pomorskie, które również doczekało się swojego laureata.
Zwycięzca w województwie kujawsko-pomorskim.
Zgodnie z wyborem użytkowników portalu, w województwie kujawsko-pomorskim, kolejny raz tytuł najlepszej restauracji przypadł Pizzerii Don Corleone zlokalizowanej przy ulicy Władysława Dziewulskiego 21 w Toruniu. To miejsce wyróżnia się nie tylko bogatym menu, ale także imponującymi rozmiarami dań. W ofercie restauracji znajdują się pizze w pięciu różnych wielkościach, w tym także gigantyczna pizza w rozmiarze 71 cm.
Najlepsze restauracje w Bydgoszczy. Statuetki Pyszne.pl Awards 2023
Wśród dziesięciu nominowanych lokali znalazły się cztery restauracje z Bydgoszczy. Mimo że żadnej z nich nie udało się zdobyć tytułu najlepszej restauracji w województwie, lokale te również zasługują na wyróżnienie, ponieważ ze wszystkich bydgoskich punktów, to one zakwalifikowały się do konkursu. Są to:
- Bar Eljot przy ul. Sienkiewicza 11,Crazy Beef przy ul. Szpitalnej 1A,
- Cactus przy ul. Dworcowej 52,
- Bar Akademicki przy ul. Dworcowej 50.
Bar Akademicki to jedna z czterech nominowanych restauracji z Bydgoszczy
Warto dodać, że Bar Akademicki to jedno z niewielu miejsc w Bydgoszczy, w którym skosztujemy tradycyjne kluski ziemniaczane, a także kluski śląskie. Te pierwsze podawane są z okrasą i dodatkiem do wyboru: zasmażaną kapustą kiszoną, buraczkami i marchewką z groszkiem.
W menu znajdziemy także kluski śląskie w okazyjnej cenie. Danie możemy wybrać w dwóch wariantach: podanych z zasmażaną cebulką lub z sosem. Do wyboru mamy również dodatek – surówkę z białej kapusty, kiszoną kapustę lub buraczki.