Wydarzenia

Na Festiwalu Gęsiny w Przysieku gotowała Magda Gessler. Było pysznie! [GALERIA]

2023-11-20 8:21

W weekend (10-11 listopada) w gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka i osobowość telewizyjna, oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych. W Przysieku można było zakpić wyroby  i dania z gęsi, tuszki oraz wiele znanych produktów tradycyjnych. Chętni mogli skorzystać także z Gęsiej Karczmy i strefy zabaw dla dzieci. Zobaczcie zdjęcia.

W ramach festiwalu zorganizowano konkursy, a także liczne prezentacje kulinarne.

- Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina - tak zapisano w naszej tradycji – przypomina marszałek Piotr Całbecki, marszałek województwa.-  A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną geś białą kołudzką owsianą. W Przysieku można posmakować i kupić wiele smacznych wyrobów z gęsiny oraz podpatrzyć jak dania przygotowują znani kucharze. I najważniejsze zachęcam do wspólnego świętowania nie tylko na piknikach, festynach ale też w domach. Spróbujcie przepisów znanych kucharzy, a może odszukajcie zapiski naszych mam i babć aby według nich przygotować posiłek dla rodziny oraz przyjaciół. A potem wspólnie zasiądzcie do stołu. To piękny zwyczaj wspólnego rodzinnego obchodzenia Święta Niepodległości.

W piątkowe popołudnie Piotr Całbecki marszałek województwa kujawsko – pomorskiego w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgesek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.

Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.

Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.  Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.

Informacja prasowa

Pielęgnacja skóry niemowląt i małych dzieci pod lupą – Plac Zabaw, odc. 5