W ramach festiwalu zorganizowano konkursy, a także liczne prezentacje kulinarne.
- Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina - tak zapisano w naszej tradycji – przypomina marszałek Piotr Całbecki, marszałek województwa.- A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną geś białą kołudzką owsianą. W Przysieku można posmakować i kupić wiele smacznych wyrobów z gęsiny oraz podpatrzyć jak dania przygotowują znani kucharze. I najważniejsze zachęcam do wspólnego świętowania nie tylko na piknikach, festynach ale też w domach. Spróbujcie przepisów znanych kucharzy, a może odszukajcie zapiski naszych mam i babć aby według nich przygotować posiłek dla rodziny oraz przyjaciół. A potem wspólnie zasiądzcie do stołu. To piękny zwyczaj wspólnego rodzinnego obchodzenia Święta Niepodległości.
W piątkowe popołudnie Piotr Całbecki marszałek województwa kujawsko – pomorskiego w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgesek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.
Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.
Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.
Informacja prasowa