Restauracja o nazwie „Monka” będzie znajdowała się w dawnym spichlerzu mącznym. Ma ona nawiązywać swoim wystrojem do historii Wyspy Młyńskiej, a także dawnych młynów. To będzie już czwarty lokal Młynów Rothera tuż po klubopiekarni „Woda”, kawiarni „Nowe Miejsce” i lodziarni „Mały Domek”.
„Monka” będzie miała dwie kondygnacje: na dole znajdzie się sala dla klientów indywidualnych, a na górze miejsce na większe wydarzenia, przede wszystkim imprezy. Sala pomieści 100 osób.
Restauracja odzwierciedli historyczny charakter miejsca. Będziemy mogli poznać w niej proces mielenia zboża i przesiewania mąki.
– Przygotowania do otwarcia trwały tak długo, ponieważ musieliśmy zmierzyć się z zaadoptowaniem zabytkowej tkanki Młynów Rothera. To miejsce swoim wyglądem będzie nawiązywało do dawnego przeznaczenia Młynów oraz Wyspy. Pokażemy proces mielenia zboża oraz przesiewania mąki. (..) W tej chwili montujemy meble -powiedział Paweł Tatar, właściciel „Monki – Młyny Rothera” cytowany przez Bydgoszcz Informuje.
Kuchnia będzie otwarta i będzie znajdowała się na parterze, a charakterystycznym elementem ma być piec ceramiczny, w którym przygotowywane będą potrawy mączne.
- Niestety, ze względów technicznych będzie on elektryczny. W pierwszej restauracji zainstalowaliśmy tradycyjny, palimy w nim drewnem – powiedział Paweł Tatar, właściciel „Monki – Młyny Rothera” cytowany przez Bydgoszcz Informuje.
Wejście do lokalu będzie możliwe zarówno od ulicy, jak i z tarasów.
W Toruniu od kilku lat znajduje się bliźniaczy lokal gastronomiczny o tej samej nazwie. To jego właściciele będą odpowiedzialni za lokal, który już latem zostanie otwarty na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy.
Menu bydgoskiego punktu będzie zbliżone do tego, które znajduje się na toruńskiej starówce. Wśród dań serwowanych przy ul. Piekary 2 w Toruniu znajdziemy pieczywo na naturalnym zakwasie, długo fermentujące chleby, bagietki czy prawdziwe francuskie croissanty. Zamówimy także oryginalne potrawy m.in. pierogi z wędzonym twarogiem, brioche z panierowanym irlandzkim cheddarem oraz pączek z jeleniem i marynowaną rzodkwią.
Otwarcie „Monki” na Wyspie Młyńskiej zaplanowane jest na czerwiec.
Gdzie zjeść śniadanie w Bydgoszczy?