Restauracja Sielsko Smaki Regionu została otwarta 29 września. Wcześniej wiedzieliśmy już, jak karmią właściciele nowego miejsca, bo prowadzą Restaurację Powidła Smaki Regionu w Czarnowie oraz Hotel i Restaurację Dobre z Lasu w Solcu Kujawskim. W Myślęcinku także serwują tradycyjne dania polskiej kuchni.
Co jest w menu nowego lokalu w Bydgoszczy?
- W menu nowego lokalu są m.in. czernina z lanymi kluskami, rosół z kaczki, żurek z jajkiem, flaki wołowe, na deser Sielskie placki albo ciasto - praktycznie każdego dnia inne.
- Można poprosić o dania w wersji wegańskiej i wegetariańskiej.
- W menu są m.in. sałata rzymska z wędzonym tofu czy pierogi ze szpinakiem, a dla mięsożerców np. golonka wieprzowa pieczona w piwie, pół kaczki pieczonej, gulasz z jelenia. To równocześnie najdroższe dania główne w karcie, kosztują kolejno 59 zł. 65 zł i 52 zł.
- Ceny pozostałych też są atrakcyjne. Za obiad w postaci wątróbki drobiowej z dodatkami zapłacimy 36 zł, tyle samo co za pierogi z dzika.
- W lokalu jest serwowany alkohol.
Jaki jest wystrój nowej restauracji w Bydgoszczy?
Choć dobrze znamy miejsce po dawnej Kummerówce, na widok lokalu w nowej wersji można się nieco zdziwić. Wejście do restauracji zostało odnowione, a wnętrza zyskały nowy wygląd. Jest przytulnie i elegancko. W wystroju dominują motywy ludowe i kwiatowe oraz kolory natury: beże, brązy, zielenie.
- Niektóre meble są nowe, ale stylem nawiązują do całości, inne były tu przed nami, odnowiliśmy je, odrestaurowaliśmy. Zachowaliśmy np. stoły i krzesła - mówi Sebastian Żurawik z Restauracji Sielsko Smaki Regionu. - Chcemy, żeby goście czuli się swobodnie, łączymy tradycję z nowoczesnością i w kuchni, i w wystroju - dodaje.