pączki

i

Autor: pixabay

Pączki z parówką. Ten przepis na tłusty czwartek 2023 to prawdziwy hit!

2023-02-14 20:11

Kiedy jest tłusty czwartek 2023? To pytanie już teraz zadaje sobie wiele Polaków. To nie tylko wielkie święto dla wszystkich łasuchów, ale i tradycja chrześcijańska. To ostatni czwartek przed Środą Popielcową, dlatego warto uczcić go nieco „kalorycznie”. Masz już pomysł, co przygotować na tegoroczne święto? Oto pomysł na niecodzienne pączki z… uwaga! Parówką! Poznaj tajny przepis.

Tradycja tłustego czwartku jest znacznie starsza niż mogłoby się to wydawać. Jeszcze w czasach, gdy nie istniało chrześcijaństwo, święto celebrowane było z okazji odejścia zimy i przyjścia wiosny. Nasi przodkowie siadali do uczty, gdzie serwowano mięso, chleb, wino, a także przekąski, które zbliżone były do naszych obecnych pączków.

Tłusty czwartek. Pączki z parówką to będzie hit!

Drożdżowe ciasto nadziewane było jednak mięsem lub słoniną. Tak! Pierwsze pączki były wytrawne. Dopiero w XVI wieku na bogatych dworach zaczęto podawać ten przysmak w formie słodkiej. A w XVII wieku, gdy zaczęto inspirować się kuchnią francuską, pączki na słodko stały się czymś powszechnym.

W 2023 roku tłusty czwartek przypada na 16 lutego. Wielu z nas już teraz zastanawia się, co przygotować z okazji ostatniego dnia karnawału. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, możemy Was zainspirować.

Jak już wyżej wspomnieliśmy, w dawnych czasach (gdy tłusty czwartek nie został jeszcze zapożyczony przez chrześcijan) aż do XVI wieku – w polskiej kuchni dominowany przekąski słone. A co byś powiedział na połączenie? Lekko słodkie ciasto z wytrawnym nadzieniem? Mimo, że brzmi odważnie – amatorzy kuchni zachwycają się tym tą kompozycją.

Olsztyn. Policja eskortowała rodzącą kobietę do szpitala

Pączki z parówką: przepis

Oto przepis na pączki z parówkami. Dzięki niemu możesz nie tylko zaimponować swoim gościom, ale i poznać nowe, oryginalne smaki. Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • 25g suchy drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 5 jaj (1 całe, 4 żółtka)
  • 1 szklanka mleka
  • olej
  • parówki

Rozpuszczamy masło i łączymy je ze szklanką letniego mleka, cukrem, ubitymi jajami, mąką i suchymi drożdżami. Ciasto musimy wyrobić i odłożyć w misce w ciepłe miejsce, by masa wyrosła. Można dodatkowo przykryć ją ręczniczkiem.

Każdą z parówek należy przekroić na pół. Jeśli korzystamy z 10 parówek, powinniśmy przyrządzić z nich 20 pączków. Każdą z połówki mięsa należy delikatnie obtoczyć masą drożdżową i uformować z niej pączki (będą nieco podłużne, nie okrągłe).

Następnie smażymy je w rozgrzanym oleju, aż się zarumienią i będą dobre. Gotowe.