Jeszcze w czasach, gdy nie istniało chrześcijaństwo, nasi przodkowie już zajadali się pączkami. Przez wiele stuleci były one jednak wytrawne! Nadziewano je mięsem i słoniną.
Dopiero w XVI wieku na bogatych dworach zaczęto podawać ten przysmak w formie słodkiej. A w XVII wieku, gdy zaczęto inspirować się kuchnią francuską, pączki na słodko stały się czymś powszechnym. Jednak – co warto podkreślić – niezwykle kalorycznym.
Ile kalorii ma jeden pączek? Jak spalić pączka?
Otóż, samo ciasto – usmażone w głębokim tłuszczu ma około 200 kcal. To tyle, co mała porcja frytek w McDonald’sie. Jednak, jeśli dołożymy do tego nadzienie i cukier puder, pączek ma już wtedy od 290-300 kcal. Natomiast z nadzieniem i lukrem – ponad 400 kcal!
Żeby zrzucić 400 kcal musimy wykonać około 10 tysięcy kroków. Jest to 100-minutowy spacer. Możemy jednak trochę przyspieszyć proces spalania i pobiegać! Taką liczbę kalorii spalimy podczas 30 min intensywnego biegu lub wybrać się na 40 minutową przejażdżkę na rowerze (jeśli oczywiście będzie ładna pogoda, mamy luty).
Przepis na dietetyczne pączki
Jeśli martwimy się o nadmiar kalorii, które pochłoniemy w tegoroczny tłusty czwartek, możemy upiec własne pączki, korzystając z dietetycznego przepisu. Wystarczy:
- 300 g twarogu,
- 8 łyżek płatków owsianych – najlepiej je zmielić
- 2 łyżki mąki (najlepiej żytniej)
- 1 jajko
- 3 białka,
- 2 łyżki miodu
- marmolada – sprawdzamy liczbę kcal na etykiecie i wybieramy tą najmniej dosładzaną
Wszystkie składniki, poza białkami, należy ze sobą połączyć. Twaróg najlepiej odcedzić (dokładnie wycisnąć z niego wodę). Następnie ubijamy białka mikserem na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. Następnie obie masy łączymy za pomocą łyżki (delikatnie). Ostatnim etapem będzie uformowanie pączków i nadzianie ich marmoladą. Gotowe smakołyki pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe!