Młodzi kucharze znów rozpalili pod kotłem. W Zespole Szkół Gatronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy zorganizowano konkurs kulinarny. Młodzież ze szkół z całego regionu gotowała zupy w wielkich kotłach. Musieli podbić kubki smakowe wymagającego jury.
- Będzie smacznie, kolorowo i wesoło, a także sportowo. Do kucharzy dołączyli sportowcy, którzy przedstawią kucharzom swoje własne przepisy. Uczestnicy gotują zupy, które zostały wymyślone autorsko przez szefów kuchni - mówi Krzysztof Szczepaniak, organizator pikniku kulinarnego.
Każda drużyna gotowała co innego. Jedna z ekip postawiła na zupę meksykańską.
- Na razie nie jest trudno, właśnie mieszam zupę w kotle. Ten konkurs to dla mnie duże doświadczenie, a także integracja - przyznaje Zosia, uczennica ze Żnina.
Do Bydgoszczy przyjechali uczniowie ze szkół w całym regionie. Rywalizowali między innymi uczniowie ze Żnina, Grudziądza i Kowalewa Pomorskiego.