Suszę to w piekarniku, a potem rozcieram lub blenduję. To idealny nawóz do roślin za darmo!

i

Autor: Pexels

poradnik

Suszę to w piekarniku, a potem rozcieram lub blenduję. To idealny nawóz do roślin za darmo!

Nie wyrzucam do śmieci skorupek od jajek. Wkładam je do piekarnika. Trzeba je dobrze wysuszyć, zanim przystąpimy do robienia z nich odżywki dla domowych i ogrodowych roślin. To naprawdę działa! Ten patent zdradziła nam Katarzyna Rydzewska, biolożka i architektka krajobrazu. Wskazała jeszcze inne kuchenne odpadki, które sprawdzą się w roli nawozu.

Skorupki jajek zawierają wapń i inne składniki mineralne. Gdy się rozkładają, uwalniają je do gleby, co może wspomóc rozwój roślin. Połowa marca to świetny moment, by zacząć gromadzić skorupki. Można już wykorzystywać je do poprawy kondycji roślin doniczkowych, a niebawem także wspomóc w ten sposób po zimie te ogrodowe.

Nawóz ze skorupek od jajek. Jak go zrobić? Mamy przepis ekspertki

- Warto zacząć od porządnego wysuszenia skorupek, jeśli tego nie zrobimy, mogą zacząć nieprzyjemnie pachnieć. W słoneczne dni można wyłożyć je na zewnętrznym parapecie, ale jeśli nam się spieszy lub jak na złość ciągle pada, sprawdzi się piekarnik ustawiony na dość niską temperaturę (jak do suszenia grzybów) - mówi Katarzyna Rydzewska, biolożka i architektka krajobrazu. - Kiedy są już wysuszone i nastał moment, kiedy chcemy zrobić z nich użytek, mielimy je na pył, sprawdzi się moździerz, ale szybciej będzie w blenderem - dodaje.

Jak skorupki jajek pomagają roślinom doniczkowym?

Jak mówi ekspertka, taki pył wystarczy rozsypać w doniczce i delikatnie zmieszać z glebą. Ten zabieg przyniesie korzyści m.in. paprotkom (lubią glebę bogatą w wapń), kaktusom i sukulentom, a także hodowanym w domu ziołom, m.in. bazylii czy rozmarynowi oraz warzywom, np. pomidorom. Zalet ma to sporo.

  • Skorupki jajek są bogate w wapń, który jest niezbędny dla wielu roślin. Wapń pomaga w budowaniu struktury komórkowej roślin, co jest szczególnie istotne dla utrzymania zdrowych i silnych łodyg i liści.
  • Skorupki jajek mogą pomóc w regulacji pH gleby. Ponieważ są one zwykle zasadowe, mogą pomóc w zrównoważeniu kwaśnego pH gleby, co może być korzystne dla wielu roślin, zwłaszcza tych preferujących odczyn zasadowy.
  • Skorupki jajek zawierają również inne składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, potas i żelazo, które mogą być korzystne dla rozwoju roślin.

Pod jakie rośliny w  ogrodzie sypać skorupki jajek?

I w domu, i w ogrodzie nie ma co częstować skorupkami roślin kwasolubnych, np. wrzosów, hortensji, azalii. Świetnie podziałają w warzywniaku, pod dereniami czy bluszczami, ale i pod lawendą. Z myślą o roślinach w ogrodzie skorupki warto dodawać do kompostu, a jeśli chcemy użyć ich samych, połączmy je z ziemią i taką mieszanką podsypujmy grządki. Nie chodzi tylko o wartości odżywcze ze skorupek.

Jak skorupki jajek działają na rośliny w ogrodzie?

  • Rozgniecione skorupki jajek można rozrzucić wokół roślin jako warstwę mulczu. Zapobiega to nadmiernemu odparowywaniu wody z gleby, chroni korzenie roślin przed przegrzaniem i umożliwia stopniowe uwalnianie składników odżywczych do gleby.
  • Skorupki jajek mogą odstraszać niektóre szkodniki, takie jak ślimaki, które nie lubią ostro kanciastych kawałków skorupek. Możesz rozrzucić skorupki wokół roślin, które są narażone na atak tych szkodników.
  • Dodanie skorupek jajek do gleby może poprawić drenaż, szczególnie w glebach gliniastych. Kawałki skorupek tworzą przestrzenie powietrzne w glebie, co ułatwia przepływ wody i zapobiega zalewaniu korzeni roślin.

Katarzyna Rydzewska opowiedziała nam też, jak domowymi sposobami poprawić kondycję storczyków.

Skolim ma dwóch synów. Zdradza nam, jakim jest tatą!
Listen on Spreaker.