Jakie właściwości mają owoce czarnego bzu? To naturalne antybiotyki i źródła antyoksydantów
Czarny bez to naturalny antybiotyk, choć pomoże zwalczyć nie tylko infekcje bakteryjne, ale i wirusowe. Syrop z czarnego bzu można stosować profilaktycznie (także u dzieci), ale zadziała też wtedy, gdy choroba już nas zaatakuje. Pomoże w zbiciu gorączki i wpłynie na pozbycie się kataru oraz kaszlu. Czarny bez wspiera układ odpornościowy, ma działanie napotne i przeciwwirusowe. Dobrze wpływa na naczynia krwionośne. Uwaga, ma też właściwości przeczyszczające, więc nie należy przesadzić z ilością (syrop może być pyszny!).
- Owoce czarnego bzu są bogate w kwasy, m.in. chinowy, octowy, jabłkowy, garbniki, antocyjany, pektyny, węglowodany.
- Zawierają witaminy C, H, z grupy B, karoten i sole mineralne, m.in. wapń, potas, glin, żelazo, sód.
- To naturalne źródło cennych dla zdrowia antyoksydantów.
Czarny bez sprawdzi się u osób, które mają problemy z nerkami, bo pomaga oczyścić organizm z toksyn. Bywa zalecany jako uzupełnienie terapii reumatyzmu.
Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu? Prosty przepis
Zebrane owoce trzeba umyć i oddzielić od łodyżek. 1 kg owoców zasypuje się ok. 1 kg cukru (można wziąć mniej!) i odstawia, żeby owoce puściły sok. Potem całość gotuje się, aż syrop się zagęści. Gotowy można przecedzić, ale można też przelać do słoików z owocami (nadają się do jedzenia). Słoiki z syropem można pasteryzować, ale można też od razu odwrócić je do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Syrop można stosować profilaktycznie jesienią, sprawdzi się w przypadku przeziębienia, osłabienia organizmu czy stanu podgorączkowego.
Czarny bez. Z owoców można zrobić nie tylko syrop. Jak przygotować zdrowy dżem i konfiturę? Mamy przepisy
Nie ma chyba prostszego przepisu na dżem z owoców czarnego bzu niż ten.
Przygotuj: 1 kg dojrzałych, dokładnie oczyszczonych z łodyżek i opłukanych owoców czarnego bzu; 50 dag cukru, sok z jednej cytryny i (opcjonalnie) skórkę otartą z jednej cytryny.
Owoce włóż do garnka i podlej odrobiną wody. Rozgotuj na wolnym ogniu. Dodaj cukier i sok oraz skórkę z cytryny. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie gorący dżem przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia (dżem można także tradycyjnie pasteryzować w kąpieli wodnej).
Uwaga! Czarny bez zawiera mało pektyn, dlatego przetwory mają dość płynną konsystencję. Jeśli zależy ci na gęstym dżemie, możesz dłużej gotować czarny bez, aż się zredukuje albo dodać do niego inne owoce, np. truskawki czy brzoskwinie.
Konfitura z czarnego bzu i jabłek. Prosty przepis. Przygotowanie zajmie tylko 30 minut
Przygotuj: 300 g obranych i umytych owoców bzu czarnego, 200 – 250 g jabłek (obranych, pokrojonych na kawałki), 200 g cukru, sok z jednej cytryny.
Do garnka wsyp owoce bzu, jabłka i cukier. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż całość zacznie bulgotać. Zmniejsz ogień na malutki, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Smaż na wolnym ogniu, aż dżem zredukuje się o co najmniej 1/3. Przelej do wyparzonych słoiczków, pasteryzuj.
Jak zrobić nalewkę z owoców czarnego bzu. Babciny przepis jest bardzo
Przygotuj: 1 kg owoców czarnego bzu, 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk., 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk., 500 g cukru.
Umyte i oczyszczone owoce wsyp do garnka. Dodaj nieco wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź owoce (do powstałego wywaru możesz dodać nieco cukru i od razu wypić lub przelać do słoika), wsyp je do dużego słoika. Zasyp je cukrem, zakryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie mieszaj je delikatnie, potrząsając słojem. Potem dodaj alkohol, zamieszaj, zakręć i odstaw na minimum 8 tygodni w ciemne miejsce (raz w tygodniu zamieszaj słojem). Po tym czasie całość przecedzić przez sito lub gazę, a z owoców wyciśnij cały sok. Powstałą nalewkę przelej do butelek, zakręć je i odstaw nawet na pół roku, by nabrała mocy (resztki owców możesz zmiksować i dodać np. do lodów).