Bydgoszczanie mogli spróbować pysznych zup. Uczniowie pięciu szkół gastronomicznych z regionu konkurowali w Bydgoszczy. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich gotowali w wielkich kotłach. Musieli podbić kubki smakowe wymagających członków jury.
Przyjechały do nas szkoły z całego województwa, m.in. z Kowalewa Pomorskiego, Grudziądza i Bydgoszczy i gotujemy dania na wolnym ogniu. Mamy zupę z jelenia, żurek i jeszcze kilka innych. Grupy losowały szefów kuchni oraz sportowców, którzy razem z uczniami gotują - mówi Michał Stranz, koordynator pikniku.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w dwuosobowych zespołach, a każdy z nich wylosował szefa kuchni, który czuwał nad ich pracą.
Jako szef kuchni prowadzę zespół z Kowalewa Pomorskiego. Mam nadzieję, że uda się przygotować pyszny krupnik staropolski z grzybami. Mamy do dyspozycji borowiki i koźlarza - mówi Mateusz Balcerek.
Piknikowi patronowało Radio Eska.