Wszystko prosto od rolnika i gospodyni spod samego gospodarstwa. Ludzie pokochali samoobsługowy warzywniak

2025-09-08 11:58

- Kiedyś na wjeździe do gospodarstwa stała tylko tablica z informacją: "Sprzedaż jaj". Chętni pukali do drzwi, trzeba było im te jajka przekazać. Kiedy urodził się nasz synek, a ja byłam z nim w domu sama, stało się to uciążliwe, kiedy spał albo zwyczajnie nie mogłam od niego odejść, by zająć się klientem. Wtedy wpadliśmy na pomysł ustawienia na wjeździe samoobsługowego warzywniaka. To był początkowo regał na jajka, z czasem pojawiły się warzywa, owoce, przetwory. Aż trzeba było zbudować nowy warzywniak - ogrzewany, więc i zimą można robić zakupy, no i postawić chłodziarkę na mleko i przetwory mięsne - opowiada Paulina Dynasińska. Pracuje z mężem w gospodarstwie taty. - Przetwory robię sama, ale specjalistką od dyni w zalewie jest mama - podkreśla.

  • Gospodarstwo w Siemoniu koło Torunia stworzyło samoobsługowy warzywniak, który działa już od trzech lat.
  • "Siemońskie smakołyki" oferują szeroki wybór produktów, od świeżych warzyw i owoców po domowe przetwory, mięso i jaja.
  • Pani Paulina, twórczyni przetworów, stawia na jakość i lokalność, eksperymentując z przepisami i oferując unikalne produkty.
  • Sprawdź, jakie nowości i hity sezonu czekają na Ciebie w "Siemońskich Smakołykach" i dlaczego warto odwiedzić to wyjątkowe miejsce!

"Siemońskie smakołyki", czyli samoobsługowy warzywniak w gospodarstwie

Teraz króluje dynia w wielu odmianach, ale we wrześniu półki na warzywa i owoce uginają się też od innych kolorów: czerwonych pomidorów, fioletowych śliwek. Te prosto od rolnika i gospodyni smakują najlepiej. I ustawiają się po nie kolejki. Jak w Siemoniu.

"Siemońskie smakołyki" można kupić, odwiedzając gospodarstwo w powiecie toruńskim. Już od trzech lat przed wjazdem stoi samoobsługowy warzywniak, czynny codziennie od godz. 8 do 21. Płacić można tam gotówką, ewentualnie przelewem. Nikogo to nie zraża.

Zainteresowanie warzywami, owocami, mięsem, jajami i przetworami prosto od rolnika i gospodyni było tak duże, że to już nie ten sam warzywaniak, co na początku. Wtedy to był raczej regał na jajka.

- Kiedyś na wjeździe do gospodarstwa stała tylko tablica z informacją: "Sprzedaż jaj". Chętni pukali do drzwi, trzeba było im te jajka przekazać. Kiedy urodził się nasz synek, a ja byłam z nim w domu sama, stawało się to uciążliwe, kiedy spał albo zwyczajnie nie mogłam od niego odejść, by zająć się klientem. Wtedy wpadliśmy na pomysł ustawienia na wjeździe samoobsługowego warzywniaka. To był początkowo regał na jajka, z czasem pojawiły się warzywa, owoce, przetwory, którę robie w domu z płodów gospodarstwa mojego taty. Aż trzeba było zbudować nowy warzywniak - ogrzewany, żeby i zimą można było robić zakupy, no i postawić chłodziarkę na mleko i przetwory mięsne - opowiada Paulina Dynasińska. Pracuje z mężem, Zbyszkiem w gospodarstwie taty. - Przetwory robię sama, ale specjalistką od dyni w zalewie jest mama, co właśnie teraz, w sezonie na dynie, jest niezwykle cenne - podkreśla.

Teraz synek pani Pauliny i pana Zbyszka właśnie rozpoczął przedszkole, a samoobsługowy warzywniak to dziś niewielki kiosk zbudowany własnoręcznie przez jego tatę.

- Mąż to złota rączka, więc za budowanie wziął się sam - podkreśla pani Paulina. - Jest tam nawet ogrzewanie, by klienci nie zmarzli zimą podczas wyboru najlepszych dla siebie produktów - dodaje.

A wybór jest imponujący (a to tylko lista smakołyków dostępnych we wrześniu):

  • jajca – 1,20 – 1,60 zł za sztukę
  • łążyńskie mleko – 7 zł za litr
  • śliwka węgierka: prawdziwa, tradycyjna, słodka, pestka bez problemu odchodzi; do wypieków, do mrożenia, na kompoty, no i przede wszystkim na powidła – 8 zł/kg
  • śliwka amers, większa, soczysta, mięsista, do pojedzenia – 8 zł/kg
  • drożdżówka ze śliwkami i kruszonką: cała blacha – 80 zł
  • pomidor polny gatunek lima, doskonały na przetwory – 6 zł/kg
  • pomidor malinowy szklarniowy płaski – 16 zł/kg, duże mięsiste sztuki
  • pomidorki malinowe średnie, okrągłe – 10 zł/kg
  • jesienna-zimowa odmiana ziemniaków, gatunek Drop, żółte, nie rozsypują się, wystarczy około 15–20 minut gotowania, nadają się na kluchy, frytki – 2,50 zł/kg
  • ziemniaki gatunek Bella Rosa, różowa skórka, w środku żółte – 3 zł/kg
  • włoszczyzna: 0,5 kg marchwi, 0,3 kg pietruszki, 1 por, 1 seler z nacią – 14 zł
  • marchewka – 5 zł/kg
  • por – 5 zł/szt.
  • seler z nacią – 5 zł/szt.
  • pietruszka korzeń – 12 zł/kg
  • natka pietruszki – 3 zł/pęcz.
  • kapusta stożkowa, smakuje jak ta młoda wiosenna – 7 zł/szt.
  • kapusta okrągła – 7 zł/szt.
  • kapusta płaska, bardzo duża, idealna, luźna na gołąbki – 8 zł/szt.
  • kapusta czerwona – 4 zł/kg
  • dynia hokkaido – 7 zł/kg (do dań, bez obierania, zapiekamy razem ze skórką)
  • dynia bambino – 4 zł/kg (idealna na przetwory: sosy, ketchupy, w ocet, do mrożenia)
  • dynia hallowen – 4 zł/kg (idealna do przyozdabiania domów, ogrodów, do wycinania, dla dzieci do szkół na święto dyni)
  • lubczyk, naturalne magii – 5 zł/pęcz.
  • świeżutki koperek – 3 zł/pęcz.
  • papryka czerwona słodka, średniej wielkości sztuki, bez żadnego nawozu czy też oprysku – 9 zł/kg
  • jabłka Piros, kruche, słodko-winne, z sadu z miejscowości Stopka, bez żadnych nawozów – 8 zł/kg
  • ogórki gruntowe gatunek Nadusha – 10 zł/kg
  • czosnek Harnaś, duże główki – 5 zł/szt.
  • serek topiony-smażony, do wyboru z kminkiem lub bez, 200 ml – 14 zł
  • borówka amerykańska – 36 zł/kg
  • malinki odmiana Polana, 250 g – 9 zł
  • rabarber malinowy – 12 zł/kg
  • fasolka szparagowa żółta – 16 zł/kg
  • fasolka szparagowa zielona – 16 zł/kg
  • ogórki kiszone 900 ml – 14 zł
  • przecier z ogórków kiszonych – 10 zł
  • cukinia zielona – 3 zł/szt
  • patisony – 7 zł/kg
  • kalafior – 8 zł/szt.
  • brokuł – 8 zł/szt.
  • buraczki okrągłe, mega krwiaste – 4 zł/kg
  • buraczki podłużne – 4 zł/kg
  • cebula zwykła w łusce – 4 zł/kg
  • cebula czerwona – 7 zł/kg
  • kurczak brojler w całości z podrobami – 20 zł/kg
  • porcje rosołowe – 14 zł/kg (opakowania po 1 kg)
  • kaczka pekinka biała tuszka – 30 zł/kg
  • krew od kaczki – 10 zł buteleczka (już tylko w zestawie z kaczką)
  • pierogi domowe Pani Grażynki, pyszny farsz otulony delikatnym ciastem, bardzo polecam – 48 zł/kg (pakowane po 0,5 kg): z twarogiem, z mięsem, ruskie
  • mix pomidor lima i ogóreczki 900 ml – 16 zł
  • patison w zalewie octowej 650 ml – 14 zł
  • śliwka podróba węgierki z pestką w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem cynamonu, na zagryzkę, świetnie sprawdza się do serwowania jako dodatek na serowo-wędliniarskich deskach, 500 ml – 14 zł
  • ogórki obierane i krojone w słupki w zalewie z musztardą, różnej wielkości, kilka słoików – 10–15 zł
  • gruszka klapsa w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cynamonu, duże słoiki – 20 zł
  • ogórki w curry, obierane i krojone w słupki, różnej wielkości, słoiki – 15 zł (500 ml) – 20 zł (900 ml)
  • syrop z pędów sosny 100 ml – 16 zł
  • syrop z zielonych orzechów włoskich 100 ml – 16 zł
  • dżem morelowy 200 ml – 12 zł, 270 ml – 16 zł, 300 ml – 18 zł
  • dżem malinowy 200 ml – 12 zł, 270 ml – 16 zł, 300 ml – 18 zł
  • kapusta kiszona biała gotowana z marchewką i cebulką na słodko-kwaśno – 14 zł
  • botwinka w słoiku 650 ml – 15 zł
  • dżem jagodowo-truskawkowy 160 ml – 12 zł
  • dżem borówkowy 200 ml – 14 zł
  • dżem truskawkowo-malinowy 200 ml – 12 zł
  • dżem borówkowo-malinowy 300 ml – 18 zł
  • kompot z moreli 800 ml – 15 zł
  • kompot z papierówek, do wyboru: krojone w ćwiartki i środek wydrążony, słoiki 800 ml – 15 zł lub papierówki w całości, słoik 900 ml – 15 zł
  • ćwikła z chrzanem – 14 zł
  • kapusta czerwona do podawania na zimno, na słodko-kwaśno – 12 zł
  • kapusta czerwona do podawania na ciepło, zaciągnięta smalczykiem – 12 zł
  • buraczki wiórki – 12 zł/500 ml
  • buraczki miazga – 12 zł/500 ml
  • zakwas na żurek – 10 zł/300 ml
  • ogórki krojone w grube plastry ze skórką, w zalewie z musztardą sarepską – 12 zł/650 ml
  • szczaw konserwowy – 10 zł/300 ml
  • papryka konserwowa – 12 zł/650 ml
  • majeranek – 4 zł/woreczek
  • groch cały niełuskany, groch cały łuskany – 10 zł/kg
  • grzyby suszone czarne łebki i prawdziwki – 12 zł/opak.
  • korniszonki, zalewa mocniej octowa – 12 zł/420 ml, 14 zł/650 ml, 16 zł/800 ml
  • korniszonki, zalewa delikatna – 420 ml – 14 zł
  • pikle 650 ml – 15 zł
  • pomidory zielone w plastrach, zalewa słodko-kwaśna z curry – 14 zł
  • pigwa w syropie 300 ml – 18 zł
  • jagody w syropie 270 ml – 14 zł
  • sok z czarnej porzeczki 300 ml – 14 zł
  • sok z malin 300 ml – 18 zł
  • sok gruszkowy 300 ml – 14 zł
  • sok rabarberowy 300 ml – 14 zł
  • sok truskawkowy 300 ml – 14 zł
  • syrop z mięty z cytrynką 200 ml – 12 zł
  • syrop z kwiatu czarnego bzu 200 ml – 12 zł
  • syrop z mniszka lekarskiego 200 ml – 14 zł
  • syrop z kwiatów lipy 200 ml – 16 zł
  • malinki w syropie małe – 13 zł, duże – 16 zł
  • dżem czereśniowy – 16–18 zł
  • dżem z kiwi – 14–18 zł
  • dżem truskawkowy 300 ml – 18 zł
  • dżem z rabarbaru 270 ml – 14 zł
  • powidła ze śliwki węgierki 300 ml – 14 zł
  • kompot truskawkowy 900 ml – 14 zł
  • kompot czereśniowy 900 ml – 14 zł
  • kompot agrestowy – 10–14 zł
  • kompot rabarberowy 900 ml – 12 zł
  • kompot wiśniowy 900 ml – 12 zł
  • kompot gruszkowy 650 ml – 12 zł
  • wiśnia drylowana w kompocie 650 ml – 15 zł
  • kompot śliwkowy 900 ml – 14 zł
  • zakwas na barszcz czerwony, buteleczka 270 ml – 10 zł
  • chrzan tarty 180 g – 9 zł lub 300 g – 12 zł
  • Miody tegoroczne do wyboru (mały słoik 20 zł, duży 45 zł): lipowy, rzepakowy, akacjowy, wielokwiatowy, faceliowy.

Aktualna oferta na facebookowym profilu "Siemońskie smakołyki".

Kiszone rzodkiewki nie trafiły do sprzedaży, ale syrop z zielonych orzechów włoskich to hit sezonu

Lista produktów wydłuża się dzięki współpracy z okolicznymi rolnikami. "Siemońskie smakołyki" sprzedają mleko od rolnika z pobliskiego Łążyna, a jabłka z sadu w Stopce. Wszystko inne produkowane jest na miejscu.

- Nigdy nie wystawiam na sprzedaż czegoś, czego nie mogę innym szczerze polecić. Eksperymentuję z tradycyjnymi przepisami, ulepszam je według własnego pomysłu, smakuję. Oferuję innym dopiero, gdy mam pewność, że to ten smak, ta jakość. Zdarzają się chybione pomysły, jak w zeszłym roku, kiedy zakisiłam rzodkiewki. Moim zdaniem nie dało się ich jeść. Wiem, że są miłośnicy tego smaku, ale ja nie zdecydowałam się na częstowanie ludzi czymś, co mi nie smakuje - mówi pani Paulina.

Pomidory i ogórki w delikatnej zalewie. Każdy chce tego spróbować

W tym roku też są nowości, np. mix warzyw w słoiku: pomidorów lima (czasami się trafi jeden żółty, okrągły dla urozmaicenia) i chrupiących ogóreczków w delikatnej zalewie octowej.

A hity sezonu są dwa: pyszny, zdrowy syrop z pędów sony, przeciwzapalny, wykrztuśny (to była partia próbna, więc nie ma zbyt wiele) i syrop z zielonych orzechów włoskich.

- Zainspirowali mnie klienci, którzy kupują od nas świeże zielone orzechy na nalewki. W związku z tym, że ja jak na razie na nalewkach się nie znam, to wymyśliłam syrop z tychże orzechów. Do smakowych rarytasów on nie należy, bo mimo odpowiedniej ilości cukru charakterystyczna gorycz pozostaje, jednak warto sięgnąć po jedną małą łyżeczkę, aby wspomóc trawienie, wesprzeć odporność, odtruć organizm z toksyn... - przekonuje pani Paulina.

Jak kupić warzywa, owoce, przetwory, mięso i jaja prosto od rolnika w okolicach Bydgoszczy i Torunia?

Warzywniak samoobsługowy i witrynka chłodnicza stoją we wjeździe do gospodarstwa (Siemoń 48). Zamówienia na mięso i inne produkty można składać, dzwoniąc pod numer 607 258 834. Pani Paulina dowozi Siemońskie smakołyki ustaloną trasą po okolicy w środy, czwartki i piątki.

Siemońskie smakołyki podbijają lokalny rynek. Samoobsługowy warzywniak przyciąga tłumy

- Klienci wracają, chwalą przetwory, cenią sobie jakość warzywa, owoców, cieszą się, że mogą kupić swojskie jaja, mięso, mleko; że wiedzą od kogo kupują, gdzie i jak zostało wyprodukowane to, co jedzą. Dopytują, kiedy będą dostępne konkretne przetwory. Robię je sama, nie jestem w stanie sprawić, by mieć każdego produktu były jakieś ogromne zapasy, ale staram się. Na pewno nie będziemy działać na masową skalę, nigdy nie mieliśmy takich planów. Chcemy pracować lokalnie. Zresztą nasi klienci też są z najbliższej okolicy, choć przyjeżdżają też z Bydgoszczy i Torunia - mówi pani Paulina.

Wandale w Bydgoszczy niszczą przystanki i ekrany akustyczne
Test A,B,C z wiedzy o bydgoskich osiedlach. Dlaczego Szwederowo nosi taką nazwę?
Pytanie 1 z 10
Na jakim osiedlu znajduje się popularne Multikino?