Znalazł paragon za kebaba z 2019 roku. Cena szokuje! „Dziś za tyle dostalibyśmy co najwyżej samą surówkę”

2025-07-29 15:11

Ceny kebabów w ostatnich latach mocno poszybowały w górę. W ostatnim czasie, w social mediach pojawiło się zdjęcie paragonu z 2019 roku za popularną przekąskę. Klient zapłacił za nią wówczas 8,50 zł. Choć dziś kupienie kebaba w takiej cenie jest już nierealne, okazuje się, że nie był to wcale najtańszy wariant dostępny w ostatnich latach. Szczegóły poniżej.

Znalazł paragon za kebaba z 2019 roku. Cena szokuje! „Dziś za tyle dostalibyśmy co najwyżej samą surówkę”

i

Autor: pixabay, zdjęcie ilustracyjne/Instagram,screen
  • Polacy zamawiają kebaby rekordowo często – Glovo odnotowało 875 tysięcy zamówień w rok!
  • Ceny kebabów w Polsce poszybowały w górę, osiągając nawet 34 zł za bułkę z mięsem.
  • Pamiętasz, ile kosztował kebab kilka lat temu i jaka jest jego prawdziwa historia? Sprawdź!

Polacy kochają kebaby. Statystyki zamówień w Glovo

Według statystyk opublikowanych w lipcu bieżącego roku przez firmę Glovo, Polacy biją rekordy w zamówieniach kebabów. W ciągu 12 miesięcy, do końca czerwca 2025 roku, za pośrednictwem aplikacji złożono aż 875 tysięcy zamówień na tę popularną potrawę. Choć obecnie kebab nie należy do najtańszych przekąsek (kosztuje tyle samo, a nawet więcej niż tradycyjne danie obiadowe w barze mlecznym czy zestaw w fast foodzie), jeszcze kilka lat temu jego cena była znacznie niższa.

Ceny kebabów w 2025. Nawet 34 zł za bułkę z mięsem

Obecnie tradycyjny kebab w bułce z mięsem doner, sosem, surówką, czerwoną kapustą, ogórkiem, pomidorem i cebulą kosztuje w Bydgoszczy od 24,50 zł do nawet 34 zł. Poszczególne ceny, jakie znaleźliśmy w menu to: 24,50 zł, 26 zł, 28,99 zł, 29 zł, 31 zł i 34 zł. Podobne ceny występują w lokalach w innych dużych i mniejszych miastach w Polsce.

Tak tanio już nigdy nie będzie! Kebab w 2019 roku kosztował 8,50 zł

Na przestrzeni kilku lat ceny kebabów poszły w górę i to kilkukrotnie. Ostatnio w social mediach pojawiło się zdjęcie paragonu za kebaba zakupionego w jednym z lokali w Polsce (nie wiadomo, czy lokal nadal istnieje). Paragon pochodzi z 2019 roku. Danie kosztowało wówczas 8,50 zł!

- Zobaczcie. Nie tak dawno, 2019 roku, kebab w bułce – 8,50 zł. Aż ciężko sobie to teraz wyobrazić – podaje jeden z internautów na Instagramie.

Warto jednak zwrócić uwagę, że to nadal nie jest najniższa cena, za jaką mogliśmy nabyć popularną potrawę w ostatnich latach. Przypomnijmy, że w 2014 roku, podczas gruntownej modernizacji Dworca Głównego w Bydgoszczy, zlikwidowano wszystkie budki z jedzeniem oraz kwiaciarnie działające w jego obrębie.

Wśród nich był popularny niegdyś lokal Istanbull, w którym kebaba można było kupić za 7,50 zł. Taki sam punkt funkcjonował również przy ul. Królowej Jadwigi, w pobliżu basenu Astoria. Tam to samo danie kosztowało o zaledwie 50 groszy więcej.

Kiedyś kebaba można było kupić za 6 zł

To jednak nadal nie jest najniższa cena za popularne danie. Jak podaje nasz czytelnik, pan Marcin, niegdyś kebaba można było zakupić za niecałe 6 zł!

- Jeszcze piętnaście lat temu, na Zbożowym Rynku w Bydgoszczy znajdował się lokal serwujący kebaby. Nie ma go już od wielu lat. Tam kebab kosztował 5,70 zł czy 5,90 zł. Nie była to byle jaka, budżetowa potrawa. Kebab był naprawdę bardzo dobry. Od czasu do czasu, gdy w niedzielę nie chciało nam się z żoną gotować, podjeżdżałem i zamawiałem kebaby na wynos – dla nas i naszej dwójki nastoletnich dzieci. Za cztery kebaby płaciłem dwadzieścia parę złotych. Dziś w tej cenie w niektórych punktach nie zakupimy nawet jednego, a za cenę dawnego kebaba dostalibyśmy co najwyżej samą surówkę – komentuje pan Marcin.

Historia döner kebaba. Skąd się wziął?

Döner kebab, znany dziś niemal każdemu, po raz pierwszy trafił na europejski rynek w 1972 roku. To właśnie wtedy, przy berlińskim Dworcu Zoologicznym, Kadir Nurman – kucharz tureckiego pochodzenia mieszkający w Niemczech – zaczął serwować swoje autorskie danie z mięsem opiekanym na pionowym rożnie i podawanym w bułce. Nie zdawał sobie sprawy, że jego pomysł zrewolucjonizuje europejską kuchnię uliczną.

Choć współczesny döner kebab zdobył popularność głównie w Europie i szczególnie upodobali go sobie Polacy, korzenie tego dania sięgają znacznie dalej. Najstarsze wzmianki o podobnym posiłku pojawiły się już w X wieku w Bagdadzie, na terenach dzisiejszego Iraku. W „Kitab al-Tabikh”, czyli średniowiecznej księdze kulinarnej, opisano potrawę, która uchodzi za pierwowzór kebaba. Współczesna europejska wersja różni się jednak znacząco od oryginału i zyskała znacznie większą popularność.

RZ czy Ż? Jak napiszesz to słowo?
Pytanie 1 z 35
Jak zapiszesz to słowo?
Jan Tomaszewski: Zieliński powinien być kapitanem, a nie Lewandowski