Alkohole mocne. Jak pić, żeby się nie upić?
To idealny sposób na to, by zachować klasę i jednocześnie – mówiąc potocznie – nie odmówić „kolejki”, gdy na weselu lub innej imprezie okolicznościowej polewana jest wódka. Potrzebne będzie nam winogrono.
Przekrawamy je na pół i wkładamy do kieliszka zanim gospodarz lub inny uczestnik imprezy naleje nam do niego mocny alkohol (jeśli kulka owocu jest mała, wkładamy do środka obie połówki). Kieliszek będzie zawierał alkohol tylko w dwóch trzecich swojej objętości, gdyż jedną trzecią objętości zajmie winogrono.
To nie koniec. Przekrojone winogrono „wypije” za nas kolejną część zawartości kieliszka. Gdy owoc napęcznieje, naczynie będzie już wypełnione płynem tylko w jednej trzeciej objętości, a wizualnie – pełne po brzegi. Gdy wzniesiony zostanie toast – dopiero po trzeciej „kolejce” spożyjemy zawartość łącznie jednego kieliszka.
Gdy winogrono będzie już „opite”, należy je wyrzucić i włożyć do kieliszka nowe. W efekcie, podczas całego spotkania wypijemy mniej alkoholu niż reszta gości i będzie on rozłożony w czasie. Nie upijemy się i nie narobimy sobie wstydu, a zachowamy pozory.
Wino. Jak pić, żeby się nie upić?
Możemy zastosować podobne rozwiązanie w przypadku konsumpcji wina. Zamiast winogron, używamy jednak kostek lodu, wypełniając nimi kieliszek prawie po brzegi. W ten sposób ilość alkoholu w kieliszku będzie mniejsza niż połowa.
Wino należy pić powoli, a lodowi w kieliszku pozwolić stopniowo się topić, rozcieńczając napój. Dzięki temu wypijemy mniej alkoholu, ale pozornie będziemy spożywać tyle samo co inni goście. Będziemy czuć się lepiej.
Jak pić, by następnego dnia nie mieć kaca?
Warto zadbać również o to, by nazajutrz czuć się dobrze. Między napojami alkoholowymi pijmy wodę, aby utrzymać organizm nawodnionym. Alkohol może prowadzić do odwodnienia, co może zaostrzyć objawy kaca.
Przed spożyciem alkoholu powinniśmy także coś zjeść, gdyż posiłek może zmniejszyć wchłanianie alkoholu przez organizm. Unikajmy także mieszania różnych rodzajów alkoholu w ciągu jednego wieczoru, ponieważ to może zwiększyć ryzyko wystąpienia kaca.