ASF w Kujawsko-Pomorskiem. Badane jest mięso w sklepach i lokalach gastronomicznych. Jakie są wyniki?

i

Autor: pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Intensywne kontrole

ASF w Kujawsko-Pomorskiem. Badane jest mięso w sklepach i lokalach gastronomicznych. Jakie są wyniki?

2024-08-28 15:09

Stoiska z mięsem pod lupą sanepidu. W Kujawsko-Pomorskiem, gdzie niedawno wykryto ogniska Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) posypały się mandaty. Ile takich kontroli przeprowadzono i jakie są wyniki?

Spis treści

  1. Intensywne kontrole w Kujawsko-Pomorskiem w związku z ASF
  2. Sanepid bada mięso w sklepach spożywczych, zakładach żywienia zbiorowego i na stoiskach
  3. Nieprawidłowości odkryte przez sanepid
  4. ASF w województwie kujawsko-pomorskim

Intensywne kontrole w Kujawsko-Pomorskiem w związku z ASF

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą intensywne kontrole sanitarne na terenie całego województwa w związku z wykryciem ognisk Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy blisko współpracuje z Kujawsko-Pomorskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii w tej sprawie.

Sanepid bada mięso w sklepach spożywczych, zakładach żywienia zbiorowego i na stoiskach

Inspektorzy przeprowadzili do tej pory 177 kontroli. Byli między innymi na targowiskach, w sklepach spożywczych i w lokalach, gdzie serwowane są potrawy mięsne. W niektórych odnotowano uchybienia.

Nieprawidłowości odkryte przez sanepid

To między innymi przechowywanie żywności w nieodpowiedniej temperaturze czy nieprzestrzeganie zasad higieny podczas ważenia i porcjowania mięsa. Brakowało też odpowiednich szkoleń dla pracowników, sprawozdań z badań mikrobiologicznych, a także zapisów z kontroli dostaw.

Ponadto w niektórych miejscach stwierdzono nieaktualne orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych pracownika obsługi oraz nieodpowiednią segregację międzyasortymentową w ladzie chłodniczej.

ASF w województwie kujawsko-pomorskim

Kontrole przeprowadzone zostały po tym, jak w woj. kujawsko-pomorskim wykryto dwa ogniska ASF. To pierwsze przypadki tej choroby na terenie województwa od 10 lat. Oba ogniska są w powiecie chełmińskim, w dwóch gospodarstwach wybito całe stada świń.

Świnie z okręgu zagrożonego i zapowietrzonego przez 30 dni miały trafić jedynie do wyznaczonych rzeźni, a mięso mogło być przeznaczone tylko na wytwory z obróbką termiczną. Świnie z ognisk przekazywane miały zostać do utylizacji.

Wirus ten nie jest niebezpieczny dla człowieka, ale jest śmiertelny dla dzików i świń. Sanepid apeluje, by mięso kupować tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach.

CH czy H? Jak zapiszesz to słowa?

Pytanie 1 z 25
Jak zapiszesz to słowo?
Murator Remontuje: Metamorfoza pokoju dziecięcego. Malowanie z wykorzystaniem taśm malarskich
Materiał sponsorowany