Gospodarstwo rybackie w Ślesinie. Tradycja i smak
Choć do Świąt Bożego Narodzenia 2024 jest jeszcze sporo czasu, wielu Polaków już teraz myśli o zakupie ryby na wigilijny stół. Sporo osób decyduje się na zakup świeżego karpia prosto z gospodarstw rybackich. W naszym regionie działa ich wiele. Wszystkie oferują świeżego karpia idealnego na święta, jednakże w województwie kujawsko-pomorskim szczególną renomą cieszy się karp nakielski.
W Ślesinie koło Nakła nad Notecią, przy ul. Stawowej działa gospodarstwo rybackie z blisko stuletnią tradycją hodowli tego gatunku. Dorastający tutaj karp nakielski jest przysmakiem cenionym na Kujawach i Pomorzu. Dzięki wieloletniej tradycji i wyjątkowym walorom smakowym został on wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa.
Sezon na karpia wigilijnego w Kujawsko-Pomorskiem
Hodowcy ze Ślesina mają teraz ręce pełne pracy. Do końca września prowadzili sezonową smażalnię ryb, uznawaną przez wielu turystów za jedną z najlepszych w regionie, o czym świadczą liczne pozytywne opinie w internecie. Obecnie rozpoczął się natomiast sezon sprzedaży karpia wigilijnego. Ryby, które wyrosły w lokalnych stawach, trafiają do magazynów, skąd można je kupić na święta.
Gospodarstwo ze Ślesina hoduje karpie w stawach w oparciu o niemal stuletnią tradycję. Proces hodowli trwa trzy lata, co zapewnia rybom wzrost w naturalnych warunkach, bez użycia sztucznych stymulatorów czy antybiotyków. Karpie żywią się pokarmem z ekosystemu stawowego, a także lokalnymi zbożami, co wpływa na ich wyjątkowy smak i jakość.
- Ryba jest hodowana u nas na naszym gospodarstwie. Hodowana jest tradycyjną metodą. Karpie karmione są zbożem w cyklu trzyletnim. Ryby po odłowie są przetransportowane na magazyny na przepływ czystej wody. To powoduje, że smak tego karpia jest wyjątkowy – zdradza hodowca ze Ślesina w rozmowie z Radiem Eska.
Gospodarstwo rybackie w Ślesinie. Gastronomia i przetwory rybne
Proces hodowli nadzorują doświadczeni eksperci, dbając o to, by wszystkie etapy spełniały rygorystyczne normy weterynaryjne i fitosanitarne. Latem w ogródku gastronomicznym, prowadzonym przez gospodarstwo, można było delektować się smażonymi rybami na świeżym powietrzu. Ogromną zaletą tego miejsca jest bowiem piękna natura i możliwość podglądania dzikiej przyrody.
W listopadzie i grudniu zakupimy tu natomiast świeże okazy na stół wigilijny. Dodatkowo, w Ślesinie nabędziemy różnorodne przetwory rybne dostępne przez cały rok. Jest tu zatem szeroki wybór dla każdego smakosza.
- Mamy punkt gastronomiczny. Mamy smażalnię ryb, ale to jest sezonowa smażalnia, czynna od maja do końca września. Oprócz tego mamy całoroczną przetwórnię. Przetwarzamy karpia do postaci różnych słoików w zalewach, pasztetów, paprykarzy – dodaje hodowca.
Ceny karpia na święta 2024 w Kujawsko-Pomorskiem
Pod koniec roku w gospodarstwie rybackim zauważyć można wzmożony ruch. Za żywego karpia prosto ze stawu zapłacimy 30 zł (od 1 kilograma), natomiast cena patroszonej ryby wynosi 39 zł za kilogram. Dostępne są również świeże płaty z karpia, które kosztują 65 zł.
- Sezon karpiowy zaczyna się powoli już w listopadzie. Wtedy w hodowli jest wzmożony ruch. W ciągu całego roku ludzie kupują u nas do 200 ton karpia – dodaje.
Cena karpia w Kujawsko-Pomorskiem w 2024