Wielkanocne przepisy w nowej odsłonie. Propozycje od blogerki z Bydgoszczy
Jak odejść nieco od tradycyjnej kuchni, ale jednocześnie zachować jej wielkanocny klimat? W swoje menu wkomponować można pomysły znanej blogerki kulinarnej, Agaty Jędraszczak. Bydgoszczanka od ponad 16 lat prowadzi blog kulinarny „Kuchnia Agaty”. Kobieta wydała także swoją książkę oraz prowadzi programy telewizyjne.
W weekend 12-13 kwietnia blogerka pojawiła się także na jarmarku wielkanocnym przy Politechnice Bydgoskiej i przedstawiła reporterowi bydgoskiego Radia Eska, Dawidowi Olszewskiemu swoje pomysły na oryginalny stół wielkanocny.
- Zamiast żurku, zupa chrzanowa, czyli krem na bazie porów, ziemniaków z dodatkiem chrzanu i śmietanki. Ją można podać z kiełbasą, właściwie dowolną albo w wersji wegetariańskiej, na przykład z wędzonym twarogiem, to się świetnie sprawdzi. Grzanki z kremem z groszku, czyli taki wiosenny akcent, faszerowane jajka, ale we włoskich klimatach - z suszonymi pomidorami, kaparami i czosnkową kruszonką - radzi Agata Jędraszczak.
Mazurek dubajski. Nowy wielkanocny deser z pistacjami
Na polskich stołach na deser nie może zabraknąć oczywiście mazurka. To jedno z najbardziej tradycyjnych i uwielbianych ciast, które goszczą na polskich stołach podczas świąt Wielkanocy. Cechuje się niskim, kruchym spodem, często z dodatkiem masła i jajek, a także bogatą warstwą słodkiej masy, np. kajmakowej, czekoladowej, orzechowej czy owocowej.
Agata Jędraszczak postawiła jednak na inny krem – pistacjowy. W ten sposób otrzymamy mazurek dubajski.
- Jest też mazurek, jak na wielu polskich stołach. Aczkolwiek z dubajskim twistem, bo z pistacjami. Starałam się to menu tak skomponować, żeby faktycznie pojawiły się takie elementy, które do nowego spojrzenia na naszą kuchnię – tłumaczy Agata Jędraszczak.
Krem pistacjowy. Jak przygotować mazurek w wersji dubajskiej?
Przepisów na krem pistacjowy jest naprawdę wiele – wystarczy zajrzeć do internetu, by znaleźć mnóstwo inspiracji. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników: łuskanych pistacji (około 200 gramów), białej czekolady (również 200 gramów), 100 ml śmietanki kremówki 30%, odrobiny miodu – najlepiej dwóch łyżek – oraz opcjonalnie jednej łyżeczki pasty z pistacji, która dodatkowo podkreśli smak.
Tak przygotowany krem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych wypieków. Można nim udekorować tradycyjne ciasto, które co roku przygotowujemy według sprawdzonego przepisu od naszych mam i babć.
Dubajskie inspiracje w polskiej kuchni. Nie tylko mazurek!
Dubajski mazurek to pomysł bardzo nowoczesny i na czasie. W ostatnich miesiącach prawdziwym hitem w social mediach i cukierniach stała się dubajska czekolada. Coraz więcej lokali stawia na deserowe nowinki inspirowane Bliskim Wschodem. Popularność zyskują słynne dubajskie pączki z czekoladowym lub pistacjowym nadzieniem.
W jednym z toruńskich lokali powstał nawet dubajski… kebab. Lokal Am Am Kebab serwuje go z dodatkiem słodkiej, gęstej czekolady z Dubaju, co czyni z tego dania kulinarne zaskoczenie i atrakcję dla fanów nieoczywistych połączeń smaków.
