Mazurek dubajski. Ten deser może podbić Wielkanoc 2025! Blogerka kulinarna z Bydgoszczy stawia na oryginalność

i

Autor: pixabay, freepik/zdjęcie ilustracyjne

Wielkanoc 2025

Mazurek dubajski. Ten deser może podbić Wielkanoc 2025! Blogerka kulinarna z Bydgoszczy stawia na oryginalność

2025-04-18 17:45

Święta Wielkiej Nocy lada moment, a Polacy już z wyprzedzeniem planują swoje świąteczne dania wielkanocne. Co przygotować na świąteczny stół, by zachować tradycję, ale dodać do niej czegoś dodatkowego, unikalnego, nowoczesnego? Przykładem może być dubajski mazurek – podpowiada bydgoska blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Taki przygotować może każdy! Podstawą są pistacje. Szczegóły poniżej.

Wielkanocne przepisy w nowej odsłonie. Propozycje od blogerki z Bydgoszczy

Jak odejść nieco od tradycyjnej kuchni, ale jednocześnie zachować jej wielkanocny klimat? W swoje menu wkomponować można pomysły znanej blogerki kulinarnej, Agaty Jędraszczak. Bydgoszczanka od ponad 16 lat prowadzi blog kulinarny „Kuchnia Agaty”. Kobieta wydała także swoją książkę oraz prowadzi programy telewizyjne.

W weekend 12-13 kwietnia blogerka pojawiła się także na jarmarku wielkanocnym przy Politechnice Bydgoskiej i przedstawiła reporterowi bydgoskiego Radia Eska, Dawidowi Olszewskiemu swoje pomysły na oryginalny stół wielkanocny.

- Zamiast żurku, zupa chrzanowa, czyli krem na bazie porów, ziemniaków z dodatkiem chrzanu i śmietanki. Ją można podać z kiełbasą, właściwie dowolną albo w wersji wegetariańskiej, na przykład z wędzonym twarogiem, to się świetnie sprawdzi. Grzanki z kremem z groszku, czyli taki wiosenny akcent, faszerowane jajka, ale we włoskich klimatach - z suszonymi pomidorami, kaparami i czosnkową kruszonką - radzi Agata Jędraszczak.

Mazurek dubajski. Nowy wielkanocny deser z pistacjami

Na polskich stołach na deser nie może zabraknąć oczywiście mazurka. To jedno z najbardziej tradycyjnych i uwielbianych ciast, które goszczą na polskich stołach podczas świąt Wielkanocy. Cechuje się niskim, kruchym spodem, często z dodatkiem masła i jajek, a także bogatą warstwą słodkiej masy, np. kajmakowej, czekoladowej, orzechowej czy owocowej.

Agata Jędraszczak postawiła jednak na inny krem – pistacjowy. W ten sposób otrzymamy mazurek dubajski.

- Jest też mazurek, jak na wielu polskich stołach. Aczkolwiek z dubajskim twistem, bo z pistacjami. Starałam się to menu tak skomponować, żeby faktycznie pojawiły się takie elementy, które do nowego spojrzenia na naszą kuchnię – tłumaczy Agata Jędraszczak.

Krem pistacjowy. Jak przygotować mazurek w wersji dubajskiej?

Przepisów na krem pistacjowy jest naprawdę wiele – wystarczy zajrzeć do internetu, by znaleźć mnóstwo inspiracji. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników: łuskanych pistacji (około 200 gramów), białej czekolady (również 200 gramów), 100 ml śmietanki kremówki 30%, odrobiny miodu – najlepiej dwóch łyżek – oraz opcjonalnie jednej łyżeczki pasty z pistacji, która dodatkowo podkreśli smak.

Tak przygotowany krem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych wypieków. Można nim udekorować tradycyjne ciasto, które co roku przygotowujemy według sprawdzonego przepisu od naszych mam i babć.

Dubajskie inspiracje w polskiej kuchni. Nie tylko mazurek!

Dubajski mazurek to pomysł bardzo nowoczesny i na czasie. W ostatnich miesiącach prawdziwym hitem w social mediach i cukierniach stała się dubajska czekolada. Coraz więcej lokali stawia na deserowe nowinki inspirowane Bliskim Wschodem. Popularność zyskują słynne dubajskie pączki z czekoladowym lub pistacjowym nadzieniem.

W jednym z toruńskich lokali powstał nawet dubajski… kebab. Lokal Am Am Kebab serwuje go z dodatkiem słodkiej, gęstej czekolady z Dubaju, co czyni z tego dania kulinarne zaskoczenie i atrakcję dla fanów nieoczywistych połączeń smaków.

Bydgoszcz Radio ESKA Google News
CH czy H? Jak zapiszesz to słowa?
Pytanie 1 z 25
Jak zapiszesz to słowo?
Jadwiga Jankowska-Cieślak całe życie kochała tylko jego! "Jestem kobietą jednego mężczyzny"