Znany youtuber odwiedził Bydgoszcz. Ocenił 11 punktów gastronomicznych, w tym najpiękniejszą kawiarnię w Europie

i

Autor: YouTube/Maciej je/screen, D. Witt

Puby, restauracje, kluby

Znany youtuber odwiedził Bydgoszcz. Ocenił 11 punktów gastronomicznych, w tym najpiękniejszą kawiarnię w Europie

2025-02-20 14:46

Maciej Blatkiewicz, twórca kanału Maciej Je po raz drugi odwiedził Bydgoszcz, by zrobić tournée po bydgoskich lokalach gastronomicznych. Po raz pierwszy jedzenie z lokalnych punktów youtuber testował w 2018 roku. Mężczyzna przetestował łącznie 11 restauracji. Poznajcie jego opinię.

Kim jest Maciej Blatkiewicz z kanału Maciej Je?

Maciej Blatkiewicz od kilku lat odwiedza lokale gastronomiczne w Polsce, a potem wystawia im recenzje, których możemy posłuchać w odcinkach programu prowadzącego na kanale YouTube.

Bloger kulinarny pochodzi z Poznania. W sierpniu 2010 roku założył blog „Wygrywam z anoreksją”, na którym publikował recenzję znanych produktów oraz relacjonował wizyty w poznańskich restauracjach. Obecnie jego kanał na YouTube subskrybuje 333 tys. osób. Mężczyzna po raz drugi przyjechał do Bydgoszczy, by ocenić lokalną gastronomię.

Bloger kulinarny pochodzi z Poznania i w sierpniu 2010 roku założył bloga „Wygrywam z anoreksją”, na którym publikował recenzje popularnych produktów oraz relacjonował wizyty w poznańskich restauracjach. Obecnie jego kanał na YouTube ma 333 tys. subskrybentów.

Maciej Blatkiewicz wraca do Bydgoszczy

Mężczyzna po raz drugi odwiedził Bydgoszcz, aby ocenić tamtejszą gastronomię. Jako pierwszy punkt swojej podróży wybrał klubopiekarnię Woda na Wyspie Młyńskiej, która w ubiegłym roku została uznana za najpiękniejszą kawiarnię w Europie.

Woda na Wyspie Młyńskiej

Influencer zwrócił uwagę, że wszystko w tym lokalu idealnie do siebie pasuje – od nazwy, która nawiązuje do Wyspy Młyńskiej i pobliskiej rzeki Brdy, po wystrój, gdzie dominujący niebieski kolor doskonale współgra z motywem wody. Szczególnie zachwyciły go śniadania w stylu kopenhadzkim, w tym „talerz Monka” oraz „gofr Monka” z łososiem, sosem holenderskim i dodatkami.

Jako przekąskę wybrał makaroniki z Ô Petit Délice, a makaronik o smaku jabłka i cynamonu przypomniał mu niemalże szarlotkę. Według niego, te przekąski nie odbiegały od tych, które miał okazję testować w Paryżu. Nie obyło się także bez kawy w Parzymy Tutaj, która została zaparzona z ziaren z palarni Audun Coffee z segmentu speciality.

Bydgoszcz Radio ESKA Google News
Autor:

Youtuber odwiedził 11 punktów gastronomicznych w mieście

Łącznie mężczyzna odwiedził 11 lokali gastronomicznych, w tym: A’Favela, ParaBoo, Kuchnia by Marcin Szukaj, Be Sushi, Amici Pizza, Noto Ramen, Shrimp Bistro i Bagieta Kreweta, który funkcjonuje od kilku miesięcy.

Tramwaj, w którym od listopada tego roku funkcjonuje lokal „Bagieta Kreweta”, to wagon silnikowy typu „2N”, wyprodukowany w 1955 roku w Chorzowskiej Wytwórni Konstrukcji Stalowej „KONSTAL”. Trafił do Bydgoszczy tego samego roku i służył pasażerom miasta aż do marca 1978 roku.

Jedzenie w zabytkowym tramwaju

Obecnie pojazd znajduje się na zachowanej części dawnego torowiska przy ul. Długiej, niegdyś kluczowej trasie tramwajowej prowadzącej przez bydgoskie Stare Miasto. Mężczyzna zauważył, że po raz pierwszy miał okazję skosztować posiłku w tramwaju, wcześniej spotykał się jedynie z kawą serwowaną w takim miejscu.

Jak Maciej Blatkiewicz ocenił bydgoskie lokale gastronomiczne? Przekonajcie się sami!

Filmik z Tomaszewskiego_FB